Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΤΟ Terra Vibe ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ...ROXETTE

Το σουηδικό δίδυμο που όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνει και παράγει υπέροχα pop τραγούδια, χωρίς εκπτώσεις στη μουσική και την έμπνευσή του, με άψογο στιλ και φοβερές live εμφανίσεις, είναι πάλι μαζί - μετά από πολλές αντιξοότητες και προβλήματα υγείας- και ετοιμάζεται να χαρίσει μία αξέχαστη βραδιά στο κοινό που θα βρεθεί στο Terra Vibe σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου.

Ο Per Gessle και η Marie Fredriksson συναντήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Εκείνος ήταν μέλος ενός από τα πιο επιτυχημένα sουηδικά συγκροτήματα της εποχής, τους Gyllene Tider και εκείνη τραγουδούσε στους Strul and MaMas Barn. Το 1981 η Marie ενσωματώθηκε στους Gyllene Tider και παράλληλα, ετοίμαζε και το πρώτο της solo album.

Χάρισε τη φωνή της στο πρώτο και μοναδικό αγγλόφωνο album των Gyllene Tider, το «The Heartland Café» με το οποίο στόχευαν να πλησιάσουν το αμερικάνικο κοινό. Το album κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., αλλά η δισκογραφική επέμενε να βρεθεί ένα άλλο όνομα για τη μπάντα.

Τότε ....
...ο Gessle επέλεξε το όνομα Roxette από ένα παλιότερο τραγούδι των Dr. Feelgood. Δυστυχώς όμως, το άνοιγμα στην Αμερική δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και ως αποτέλεσμα το group διαλύθηκε. Ο Per και η Marie τράβηξαν σόλο πορεία, ηχογραφώντας προσωπικά albums, όμως το 1985 υπό την καθοδήγηση του Rolf Nygren, υπεύθυνου της EMI, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το πρώτο τους single «Neverending Love», κυκλοφόρησε το 1986 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Σουηδία.


Το πρώτο album των Roxette δεν άργησε να έρθει. Το «Pearls Of Passion» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τότε ήταν που πρωτοκυκλοφόρησαν το «It Must Have Been Love (Christmas for the broken hearted)» , μια χριστουγεννιάτικη μπαλάντα, που όμως δε γνώρισε την επιτυχία που θα γνώριζε δέκα χρόνια μετά.


Το δεύτερο album τους, «Look Sharp!» ήταν η απόλυτη επιτυχία. Ποιος άλλωστε δε θυμάται τα κλασικά πλέον hits, «The Look», «Listen To Your Heart» και «Dressed For Success»; Το album συνολικά πούλησε 9 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η διεθνής τους καριέρα ξεκίνησε με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Χάρη σε έναν Αμερικανό φοιτητή που σπούδαζε στη Σουηδία και έδωσε ένα αντίτυπο του album σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη Minneapolis, το «The Look» γνώρισε τεράστια απήχηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι Roxette έβλεπαν την καριέρα τους να απογειώνεται.

Το όνομα των Roxette έμελε να συνδεθεί με μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της δεκαετίας του ’90, όταν οι παραγωγοί της ταινίας «Pretty Woman» ζήτησαν από το συγκρότημα ένα τραγούδι για το soundtrack της ταινίας. Επειδή δεν είχαν χρόνο να ηχογραφήσουν ένα καινούργιο τραγούδι, επέλεξαν το «It Must Have Been Love», αφαιρώντας όμως τους χριστουγεννιάτικους στίχους.

Το «Joyride» που ακολούθησε το 1991 είχε και αυτό τεράστια επιτυχία και καρφώθηκε στο Νο 1 σε 25 χώρες. Στην Αμερική όμως τα πράγματα δεν ήταν ίδια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η άνοδος του grunge και του hip hop, δημιούργησε νέα μουσικά ρεύματα και οι Roxette δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από εκείνη την σχετικά «κακή» δεκαετία για την pop.


Τρία albums τους ακολούθησαν στη δεκαετία του ’90 («Tourism», «Crash!Boom!Bang!» και «Have A Nice Day»), συνοδευόμενα από παγκόσμιες περιοδείες, συνεργασίες και πολλά Νο 1 κομμάτια καθώς και ένα best of album («Don’t Bore Us!Get To The Chorus») το 1995. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βήματά τους ήταν η ηχογράφηση μερικών από τα μεγαλύτερα hits της καριέρας τους στα ισπανικά, για το album «Baladas en Espanol» .

Στο μεταξύ, η Marie και ο Per άρχισαν να ασχολούνται ξανά με τα σόλο projects, ενώ ο Per επανασυνδέθηκε με τους Gyllene Tider για μια πολύ επιτυχημένη τουρνέ. Στο «Have A Nice Day» επηρεάστηκαν από την techno και τη χορευτική μουσική που βρίσκονταν σε άνοδο εκείνη την εποχή, χωρίς να λείπουν όμως και οι δυναμικές μπαλάντες όπως το πρώτο single «Wish I Could Fly».

Το 2001 ήρθε το «Room Service». Το album έλαβε διφορούμενες κριτικές και πολλοί ήταν εκείνοι που προμήνυαν το τέλος του διδύμου και παρότι περιείχε μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των Roxette, όπως το «Real Sugar» δε γνώρισε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.

To 2002 υπήρξε η χρονιά που τους σημάδεψε. Στη Marie διαγνώστηκε όγκος στον εγκέφαλο ο οποίος και αφαιρέθηκε με εγχείρηση. Το συγκρότημα πέρασε σε δεύτερη μοίρα και μια περίοδος απραγίας ακολούθησε. Η Marie συνέθεσε και κυκλοφόρησε το πρώτο αγγλόφωνο σόλο album της το οποίο πήγε πολύ καλά στη Σουηδία και ο Per κυκλοφόρησε επίσης σόλο albums και επανενώθηκε με τους Gyllene Tider εορτάζοντας τα 25 χρόνια καριέρας τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2006 και αφού δεν είχαν βρεθεί ποτέ δημοσίως από την ανακοίνωση της αρρώστιας της Marie, αυτή και ο Per βρέθηκαν ξανά μαζί για να παραλάβουν ένα βραβείο για το airplay του «It Must Have Been Love» το οποίο είχε παιχτεί στα αμερικανικά ραδιόφωνα πάνω από 4 εκατομμύρια φορές τον περασμένο χρόνο!

Το 2006 ήταν επίσης, η χρονιά που οι Roxette γιόρταζαν τα 20 χρόνια καριέρας. Το «The Rox Box/Roxette ’86-06» περιείχε όλες τους τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και δύο νέα τραγούδια, το «Wish» και το «Reveal».


Παρά τις φήμες ότι σε λίγο το συγκρότημα θα άρχιζε τις ζωντανές εμφανίσεις, οι ίδιοι δεν είχαν επιβεβαιώσει τίποτα. Το 2009 όμως στο Amsterdam και ενώ ο Per βρισκόταν επί σκηνής για τη σόλο περιοδεία του, ζήτησε από το κοινό να υποδεχθεί μια παλιά του φίλη. Δεν ήταν άλλη από τη Marie.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα συναυλίες και ήταν πλέον γεγονός πως μια καινούργια εποχή για τους Roxette είχε αρχίσει. Το όγδοο album της καριέρας τους με τίτλο «Charm School» κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο και έφτασε στο Νο1 σε πολλές χώρες.

Αναγεννημένοι μέσα από δυσκολίες και πάντα ερωτευμένοι με την pop μουσική, οι Roxette είναι και πάλι εδώ και ετοιμάζονται, να θυμίσουν αγαπημένα κομμάτια στους παλιότερους και να κάνουν τους νεότερους να τους λατρέψουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου