Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Μέσα στο 2011 όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν απογραφή του πληθυσμού σύμφωνα με οδηγία του 2008.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των 27 κρατών – μελών θα γίνει μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Γιατί χρειάζεται μια απογραφή στην Ευρώπη; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει καλύτερα στην ερώτηση από τον Βάλτερ Ραντερμάχερ, γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας: «Δεν ζούμε πια μόνοι μας σε μια κοινότητα ή σε μια χώρα. Είναι αναγκαίο όταν κάποιος μένει στην Ευρώπη και ασκεί πολιτική να έχει και στοιχεία, τα οποία να μπορούν να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους. Να μπορεί κανείς να συγκρίνει τα στοιχεία των Φιλανδών, των Γάλλων και των Γερμανών».

Χρειάζεται μια απογραφή στην Ευρώπη;
Δεν είναι όμως όλοι ευτυχείς με την απογραφή του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξαν......
... σοβαρές αντιδράσεις. Αντιδράσεις όμως που οδήγησαν στην πιο αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σήμερα ο σκεπτικισμός δεν είναι τόσο μεγάλος. Εντούτοις υπάρχουν ενστάσεις, όπως δηλώνει ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ:

«Πιστεύω για παράδειγμα πως η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο σκοπό και στη συνέχεια θα πρέπει να σβηστούν όταν πια δεν τα χρειάζεται κανείς. Στο σημείο αυτό βλέπω ότι η απογραφή του πληθυσμού είναι προβληματική, διότι τα στοιχεία κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, για πολλά χρόνια και αυτό συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει να διορθωθεί πριν καν ξεκινήσει η απογραφή».

Aπογραφή και των μεταναστών
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, όπως πιστεύει ο Βάλτερ Ραντερμάχερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι και τα στοιχεία που θα προκύψουν σχετικά με την απογραφή των μεταναστών: «Δεν μπορεί να ασκείται στα τυφλά μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να γνωρίζουν που εργάζονται αυτοί οι μετανάστες, τι μόρφωση έχουν, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι σημαντικά στοιχεία τόσο για την μεταναστευτική πολιτική, όσο και για την εκπαιδευτική πολιτική».

Ο διευθυντής της Eurostat δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ότι τα στοιχεία που θα καταγραφούν μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για σκοπούς ξένους προς την απογραφή. Όμως ελπίζει αυτό να μην συμβεί.
Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ φοβάται πως κάποια στοιχεία χωρίς να το θέλουν οι καταγεγραμμένοι μπορεί να φθάσουν στην εφορία ή στην αστυνομία. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει κανείς τη δυνατότητα να ζητήσει τα στοιχεία του να σβηστούν από τα συγκεκριμένα αρχεία.
Μέχρι πάντως να γίνει η αξιολόγηση των στοιχείων και των 27 κρατών – μελών θα περάσουν δυο χρόνια, ενώ οι επόμενες απογραφές στην Ευρώπη θα γίνονται κάθε δέκα χρόνια.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου