Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ?????????????????

Το κύριο αποτέλεσμα του Eurogroup έγινε γνωστό αργά το βράδυ. Η Πορτογαλία θα λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ 78 δις ευρώ. Όσον αφορά τη χώρα μας οι υπουργοί Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «αναδιάταξης».

 Η ΕΕ αυξάνει ανοιχτά πια την πίεση προς την Ελλάδα. Για να μπορέσει η Αθήνα να εκπληρώσει τους στόχους της θα πρέπει να ενταθούν οι περικοπές και να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ: «Διαπιστώνονται καθυστερήσεις των .........ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να αλλάξει». Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ζητά και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν: «Θα πρέπει να καλυφθούν ακόμα πολλά κενά ιδίως στον προϋπολογισμό, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τους ρυθμούς και να προχωρήσει την οικονομική εξυγίανση. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις».
 
Όχι σε ευρεία αναδιάρθρωση
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε για άλλη μια φορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έκανε ωστόσο ανοιχτά λόγο για ένα reprofiling, μια «αναδιάταξη», η οποία θα προβλέπει ενδεχομένως μεγαλύτερη διάρκεια στην αποπληρωμή των δανείων ή μείωση των τοκοχρεολυσίων. Αυτό που επίσης απέκλεισε ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν μια μείωση του ελληνικού χρέους μέσω διαγραφής χρεών είτε από κράτη είτε ιδιώτες: «Θα πρέπει να επαναλάβω ότι μια ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή. Κανείς σήμερα το βράδυ δεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευρείας αναδιάρθρωσης. Δεν θα απέκλεια ωστόσο κατηγορηματικά μια ‘αναδιάταξη’. Το ενδεχόμενο αυτό όμως δεν μπορεί να είναι η μια και μοναδική απάντηση. Όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο ‘αναδιάταξης’. Δεν τίθεται το ερώτημα ‘αναδιάταξη’ ή τίποτα άλλο. Είναι πολύ περισσότερο μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα και μετά ίσως ‘αναδιάταξη’».
 
Ζητούμενο η υπερκομματική συναίνεση στην Ελλάδα
 
Την ίδια στιγμή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν απευθύνουν δραματική έκκληση στην Αθήνα να αναγνωρίσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του επικεφαλής του Eurogroup, o οποίος ζήτησε κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας΄, μια υπερκομματική συναίνεση στα μέτρα που εφαρμόζει και προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου