Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ κ.ΜΕΡΚΕΛ - Με αφορμή τη δήλωσή της για τους Ευρωπαίους του Νότου


Αγαπητή κυρία Καγκελάριε,
Πέρυσι είχα την ευκαιρία να μάθω από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια λαϊκιστική ρητορική. Μια ιστορία από το περιοδικό FOCUS, που παρουσίαζε όλους τους Έλληνες ως «απατεώνες» είχε πυροδοτήσει στη χώρα μου κύμα γενικευμένης λαϊκιστικής αντίδρασης κατά της Γερμανίας και των Γερμανών αδιακρίτως. Ήμουν από τα λίγα δημόσια πρόσωπα  που είχαν τότε αντιταχθεί δημόσια στο ρεύμα αυτό, και τώρα είμαι ευτυχής που ο μέσος Έλληνας στρέφει την οργή του στην κυβέρνησή σας και όχι στο γερμανικό λαό ως σύνολο.
Αρκετές φορές εξοργίζομαι όταν Έλληνες πολιτικοί λένε απροκάλυπτα ψέματα στους συμπατριώτες μου και πίστευα ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί στην «καρδιά της Ευρώπης». Η πρόσφατη δήλωσή σας.....
... για τους Ευρωπαίους συμπολίτες σας του Νότου, διέλυσε την ψευδαίσθησή μου.  Κάνατε δημόσια μια εμπρηστική δήλωση που συγκρούεται με όλα τα στοιχεία και τις στατιστικές, και που εύκολα μπορούσε να αποδειχθεί ως ψέμα, όπως πράγματι συνέβη.
Ναι, κ. Μέρκελ, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι  στην πραγματικότητα εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, ότι πληρώνουμε πολύ υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για να πάρουμε σύνταξη στην ίδια κατά μέσο όρο ηλικία όπως και οι Γερμανοί, ότι έχουμε  λιγότερες αργίες και ημέρες άδειας. Δεν με πειράζει, καθώς  εσείς οι Γερμανοί εργάζεστε πολύ πιο αποδοτικά και πρέπει να γίνουμε αποδοτικότεροι κι εμείς.
Αδυνατούμε όμως να εργαστούμε αποδοτικότερα, αν δεν έχουμε δουλειά. Κι αυτό αποτελεί πια θέμα τύχης,  όταν υπάρχει στη χώρα μας τόσο σοβαρή ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας. Και το ανεπαρκές - πολύ ασθενέστερο από το δικό σας - κράτος πρόνοιας  που πάντα είχαμε, τώρα αποδιαρθρώνεται με γρήγορους ρυθμούς από τα μέτρα λιτότητας.
Από την άλλη πλευρά, εκατομμύρια γερμανικές θέσεις εργασίας  χρηματοδοτούνται εδώ και χρόνια χάρη στο εμπορικό έλλειμμα του Νότου. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, το σημερινό γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα θα είχε φέρει μια τεράστια ανατίμηση του γερμανικού μάρκου και οι εξαγωγές σας θα είχαν καταρρεύσει. Φοβάμαι επίσης ότι οι θυσίες που επιβάλλονται στους Γερμανούς εργαζομένους αποτελούν μέρος του προβλήματος: το πάγωμα των γερμανικών μισθών επιτείνει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας του Νότου, όπως και την κρίση του ευρώ.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνεκτικότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, που να θέτει όρια στο φορολογικό ανταγωνισμό, να βρίσκει νέες βιώσιμες πηγές δημοσίων εσόδων αντί τον εθισμό στην εύκολη καταφυγή σε περικοπές απαραίτητων δαπανών, να  ενσωματώνει στους οικονομικούς της δείκτες την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση,  να αναπτύσσει μια φιλόδοξη περιφερειακή πολιτική  και να εξισορροπεί την αλληλεγγύη με την υπευθυνότητα.
Αυτό είναι το όραμα στο οποίο γυρίζετε την πλάτη, και φοβάμαι ότι η επιλογή σας αυτή δεν είναι θετική ούτε για το γερμανικό λαό.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου