Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Λύση η μείωση των σκουπιδιών, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση


κομποστοποιητής οικιακής χρήσης

Είναι άμεση ανάγκη να ενταθούν τα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών για τη μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών. 

Η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων πολιτών και Δήμων στη μείωση, την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες που καταλήγουν στους ΧΥΤΥ, πολλαπλασιάζοντας τα χρόνια ζωής τους κι απομακρύνοντας στο απώτερο μέλλον την επέκταση ή αντικατάστασή τους.

Συντονισμένα πρέπει να δοθεί η μάχη κατά των σχεδίων που προωθούν εργοστάσια καύσης των σκουπιδιών. Ή λύση της καύσης αντιστρατεύεται τη λογική της ...
.....μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, κοστίζει πολύ περισσότερο (7 έως 9 φορές παραπάνω!), παράγει καρκινογόνες διοξίνες και τοξικά υπολείμματα (που θα θάβονται άραγε πού;), αυξάνει το κόστος μεταφοράς (απορριμματοφόρα προς το εργοστάσιο - χώρια οι συνέπειες στην κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό κόστος). Η «λύση» της καύσης καλλιεργεί τη λογική ότι υπάρχει κάποια υποτιθέμενη «μαγική» ράβδος που «εξαφανίζει» τα σκουπίδια. Προωθείται από εργολαβικά συμφέροντα που μονοπωλούν αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα και δημιουργούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (βλ. Κερατέα).
Η λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, είναι πάνω απ' όλα υπόθεση των ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στη μείωση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση στην πηγή με χωριστούς κάδους για χαρτί, μέταλλα κοκ, την οικιακή κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Τέλος, επισημαίνουμε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο θέμα των σκουπιδιών τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών αρχών και των κομμάτων που τις στήριξαν: Δεν μπορεί π.χ. το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη» πριν τις εκλογές και μετεκλογικά τα στελέχη του στους Δήμους αλλά και σε υπουργεία να προωθούν την καύση. Κι ακόμη, μήπως η τακτική να χρεώνουν φτηνότερα την απλή εναπόθεση των απορριμμάτων σε χώρους ταφής απ' ό,τι την επεξεργασία τους για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, είναι αυτή που οδηγεί στην εξάντληση των ΧΥΤΥ , μιας και ουσιαστικά επιδοτείται η απλή εναπόθεση των απορριμμάτων αντί της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;_
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου