Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μια ιστορική jazz συνάντηση στο Μέγαρο- Βίντεο


O διάσημος Κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ συναντά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Τσίκο Φρήμαν, το Σάββατο 7 Μαΐου.

O Κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ
Ένας από τους ζωντανούς θρύλους της λάτιν-τζαζ σκηνής, ο διάσημος Κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ κάτοχος πέντε βραβείων Γκράμι, έξι Βillboard Αwards και ενός βραβείου Emmy, έρχεται στη χώρα μας για μία και μόνο εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 7 Μαΐου.

Το κοινό θα τον απολαύσει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης μαζί με έναν επίσης, κορυφαίο της σύγχρονης τζαζ, τον σαξοφωνίστα Τσίκο Φρήμαν στο πλαίσιο μίας σπάνιας μουσικής συνάντησης με τη «δική μας» Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Με τον τίτλο ....
..«Η Καμεράτα υποδέχεται τον Αρτούρο Σαντοβάλ και τον Τσίκο Φρήμαν», οι λάτρεις της τζαζ και όχι μόνο θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν τους δύο εξαιρετικούς βιρτουόζους να ερμηνεύουν δημοφιλείς συνθέσεις τους, αλλά και να παρασύρουν την ορχήστρα δωματίου του Μεγάρου Μουσικής σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, πειραγμένες μελωδίες και τζαζ αυτοσχεδιασμούς.


Με αφετηρία πολλά από τα τραγούδια τους όπως το «Every day I think of you», «Someone to watch over me», «All night long», «The Essence of Silence», «Mambo Jazz», «Moon River», αλλά και έργα κλασικού ρεπερτορίου όπως η «Άρια» του Μπαχ, θα συνθέσουν ένα προσεγμένο και γεμάτο μουσικό πρόγραμμα για μία μόνο βραδιά.

Μαζί τους στη σκηνή εμφανίζονται τέσσερις ακόμη κορυφαίοι τζαζμεν, οι Ιβάν Μπριντόν, Φελίπε Καμπρέρα Καρντένιας, Χούλιο Μπαρέτο και Πίμπο Μαρκέζ , ενώ την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.

Λίγα λόγια για τους δύο μουσικούς

Από τους πιο δυναμικούς και συναρπαστικούς μουσικούς του καιρού μας, ιδρυτικό μέλος των Ιρακέρε, εξαιρετικός βιρτουόζος, με μια μοναδική ερμηνευτική γκάμα, με αδιανόητη σβελτάδα στην τεχνική και με σχεδόν υπεράνθρωπο σφρίγος, με την τρομπέτα του και την απόλυτη ποίηση των ήρεμων μουσικών στοχασμών του, ο Αρτούρο Σαντοβάλ, συγκινεί και γοητεύει το κοινό, το παρασύρει με αφροκουβανέζικους σύγχρονους ρυθμούς, το καθηλώνει με έναν σκοπό bebop, το απογειώνει με ένα κοντσέρτο του Μότσαρτ και το γαληνεύει με μια αισθησιακή μπαλάντα. Και πάντα με την ίδια δύναμη και χάρη.

Παράλληλα, ο Αρτούρο Σαντοβάλ δημιούργησε ένα από τα πιο πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της τζαζ, με υποτροφίες, εκπαιδευτικά βιβλία και σεμινάρια ενώ διδάσκει ως μόνιμος καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και συνεργάζεται στην Αμερική και το εξωτερικό με πλήθος Ιδρύματα και Τμήματα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίων. Έχει πέντε Γκράμι στις αποσκευές του, ήταν δέκα φορές υποψήφιος για το ίδιο βραβείο, έχει κερδίσει έξι Billboard Awards και ένα Emmy Award για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Για τον έρωτα ή την πατρίδα», που βασίζεται στην περιπέτεια της ζωής του με πρωταγωνιστή τον Άντι Γκαρσία.

Συνομήλικος του Σαντοβάλ, ο Τσίκο Φρήμαν (1949, Σικάγο) έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μεγαλωμένος σε ένα μουσικό περιβάλλον με πατέρα τον εξαίρετο σαξοφωνίστα Βον Φρήμαν, άρχισε την περιπέτειά του με τη τζαζ από την τρομπέτα και την λατρεία του για τον Μάιλς Ντέιβις και τη συνέχισε με το σαξόφωνο.

Πληροφορίες: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 8.30 μ.μ., εισιτήρια 14, 25, 35 και 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου