Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αγροτουρισμός, μια πρόκληση και για το μέλλον


Ο γνήσιος Αγροτουρισμός πρέπει να υλοποιείται από την τοπική κοινωνία, από τους ίδιους τους αγρότες, κατά προτίμηση σε αγροκτήματα και σε σύνδεση με τη Βιολογική Γεωργία, τοπικούς συνεταιρισμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το τρένο. Χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση, συνεργασία σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, και ανάλογη δικτύωση και προβολή στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Δεν αποτελεί ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό, ή για ροκάνισμα ευρωπαϊκών ενισχύσεων ως αντίβαρο στις μειούμενες αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά μια στροφή προς ένα ποιοτικότερο και οικολογικότερο τρόπο διακοπών ποιοτικότερης διαβίωσης για τους συντελεστές του, και λύση για την καταπολέμηση της διογκούμενης ανεργίας. Αντί όμως για κυβερνητική στήριξη σε τέτοιες ελπιδοφόρες μορφές πράσινου τουρισμού, βλέπουμε μια ......
....μονομανία με το πράσινο του γκολφ, και του γκαζόν των συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών που ξεφυτρώνουν σε όλη την επικράτεια, εις βάρος δασικών και αγροτικών εκτάσεων εκτοπίζοντας παραδοσιακούς κατοίκους και ασχολίες.
Παρά την κυβερνητική αδιαφορία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αφενός να αντισταθούν στην δήθεν - αναπτυξιακή λαίλαπα - ξεπούλημα και αφετέρου να εξερευνήσουν με βάση και την καλή πρακτική γειτονικών χωρών, εναλλακτικά, οικολογικά τουριστικά μοντέλα όπως ο γνήσιος Αγροτουρισμός.
Πραγματοποιείται σήμερα στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Προσυνεδριακή εκδήλωση για τον αγροτουρισμό, ενόψει του κεντρικού Συνεδρίου «Αγροτουρισμός 2011» που θα γίνει, το Σεπτέμβρη στην Αθήνα.


Για τη Φθιώτιδα θεωρούμε ότι ο αγροτουρισμός είναι στα σπάργανα και είναι φυσικά μια πρόκληση για το μέλλον. Περιοχές όπως οι ορεινές κοινότητες της Οίτης, η Λοκρίδα και το οροπέδιο του Δομοκού, μπορούν κάλλιστα να αναπτύξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να υπάρξει ζήλος και μεράκι και βέβαια να ξεφύγουν από τη λογική του εύκολου και επιδοτούμενου μοντέλου._
Οικολόγοι Πράσινοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου