Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Στην Αθήνα βρέθηκε, για σειρά επαφών και παρεμβάσεων με επίκεντρο την κρίση,  ο Φιλίπ Λαμπέρτς, ο ένας εκ των δύο συμ-προέδρων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Ο Φ. Λαμπέρτς υπογράμμισε τη στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων στη χώρα μας και τόνισε πως η κρίση του ευρώ είναι κρίση όλης της Ευρώπης. Ανέλυσε τις προτάσεις των Πρασίνων για ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας και τους τρόπους εξόδου από την κρίση με κοινωνική συνοχή, στο πλαίσιο ενός πράσινου New Deal.
Πραγματοποίησε συναντήσεις και συνομιλίες με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ενώ χαιρέτισε εκ μέρους των Πράσινων το συνέδριο της Συνομοσπονδίας  Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Ο Φ. Λαμπέρτς, ευρωβουλευτής των Βέλγων Πράσινων Ecolo, είναι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ευρωβουλής. Στη συνάντηση εργασίας που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινωνεπιβεβαιώθηκε η ...
....στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων προς την Ελλάδα. Συζητήθηκαν οι απόψεις και οι εκτιμήσεις των Οικολόγων Πράσινων για την κρίση και τις εξελίξεις. Τονίστηκε η ανάγκη για λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τις προτάσεις των Πράσινων, και το αδιέξοδο των συνταγών του Δ.Ν.Τ. που επιβάλλονται στις χώρες του Μηχανισμού Στήριξης. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Συζητήθηκε επίσης η δυναμική των Οικολόγων Πράσινων στη χώρα μας, η άνοδος της απήχησής τους, αλλά και οι προκλήσεις που θέτει η κρίση για το ελληνικό πράσινο κίνημα.
Επιπλέον, ο Φ. Λαμπέρτς και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με τους Μ. Τρεμόπουλο, Γ. Τσιρώνη και Γ. Παρασκευόπουλο είχαν συνάντηση και αναλυτική συνομιλία με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Παράλληλα με την έκφραση της στήριξης των Πράσινων προς την Ελλάδα, τέθηκε προς την κυβέρνηση το θέμα τηςαναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και η μέχρι τώρα αποτυχία της να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει αποτελεσματικά τα δημόσια έσοδα.
Σε δηλώσεις του ο Φ. Λαμπέρτς τόνισε: «Ήρθα να εκφράσω την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Πράσινων Δεν συμφωνούμε με όλα τα εγχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά μεταφέρω το μήνυμα ότι οι ‘Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων... Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας και μια οικονομική διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει τη έξοδο από την κρίση με κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και θα υπηρετεί ένα πράσινο NewDeal.
Η συνεργασία μας με τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική,  καθώς επενδύουμε πολλά στη δυναμική του ελληνικού πράσινου κινήματος που έχει εκλέξει και το μόνο Πράσινο ευρωβουλευτή στη ΝΑ Ευρώπη. Προς την ελληνική κυβέρνηση θέσαμε το θέμα των δημόσιων εσόδων και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα έσοδα, και δεν ισχύει ότι μόνο στην Ελλάδα ξεφεύγουν στις δαπάνες. Με τα τωρινά επίσης δεδομένα και το τρέχον ευρωπαϊκό πλαίσιο, το δημόσιο χρέος μόνο βιώσιμο δε μπορεί να θεωρηθεί. Η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης και του Μηχανισμού Στήριξης να αποκλείουν την αναδιάρθρωσή του, δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας που επιδεινώνει τις οικονομικές πιέσεις τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τις άλλες χώρες με προβλήματα. Η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να μένει εκτός συζήτησης.
Στις Βρυξέλλες κύρια φροντίδα μας είναι στην Ελλάδα να θεσπισθεί  η οικονομία και  κοινωνία σε μια πιο σταθερή και βιώσιμη βάση με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο... Πως θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία με ασφαλή  τρόπο; Ίσως πρασινίζοντας την, ακολουθώντας μια βιώσιμη πολιτική συνδυάζοντας ίσως την έρευνα στο πεδίο της γεωργίας και του τουρισμού.  Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό ένα πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δεν το έχω δει ακόμη από τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.»._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου