Ακόμη μια διάκριση απέσπασε το WWF Ελλάς για τις δράσεις του αναφορικά με την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του Δάσους της Δαδιάς και των πληθυσμών των γυπών της περιοχής. Αυτή τη φορά όμως, το βραβείο αφορούσε στην αξιοποίηση των εθελοντών εκ μέρους της οργάνωσης που γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εθελοντικής Εργασίας (EVS) και έχει τίτλο: «Προστασία και Παρακολούθηση των Γυπών στο Eθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου».
Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 52 εθελοντές και στις 17 Μαΐου του 2011, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων στην Αμβέρσα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, απένειμε το πρώτο βραβείο για την κατηγορία Global Society (προγράμματα με αποκλειστικό αντικείμενο το περιβάλλον) στο WWF Ελλάς, επιβραβεύοντας έτσι το πολύτιμο έργο τόσο των εθελοντών όσο και της οργάνωσης. Ιδιαίτερα τιμητικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά ......
.....στην ιστορία του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας (EVS ) που βραβεύτηκαν προγράμματα, επ' αφορμή του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού που διανύουμε. Ανάμεσα λοιπόν στα 11 υποψήφια προγράμματα της κατηγορίας για το περιβάλλον, το WWF Ελλάς βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον τομέα του και αναδείχτηκε ως υπόδειγμα και για κάθε προσπάθεια στο μέλλον.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ξεχωρίζει και τη δουλειά των εθελοντών να αποκτά μια τόσο ιδιαίτερη σημασία; Φυσικά, η μοναδικότητα του Δάσους της Δαδιάς και τα ουσιαστικά αποτελέσματα των δύο δεκαετιών αδιάκοπης εργασίας του WWF Ελλάς εκεί.
Ο «Σχεδόν Απειλούμενος» με εξαφάνιση μαυρόγυπας, ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα πουλιά στον κόσμο, διατηρεί τον μόνο αναπαραγωγικό πληθυσμό του σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επίσης εδώ φωλιάζουν 16 – 20 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Η εικοσαετής δράση του WWF Ελλάς έχει συμβάλει ουσιαστικά ώστε ο πληθυσμός του μαυρόγυπα να αυξηθεί από 6-9 ζευγάρια και 40-45 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του '90, σε 27-28 ζεύγη και 90-100 άτομα σήμερα! Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες διατήρησης της φύσης στην Ελλάδα. Κι όμως, ο ρόλος του WWF Ελλάς δεν σταματά εκεί.
Σήμερα, το γραφείο της οργάνωσης στη Δαδιά έχει καταστεί σημείο αναφοράς για τη μελέτη και την προστασία των αρπακτικών πουλιών στα Βαλκάνια. Από τη μια, εκτελώντας συνεχή προγράμματα έρευνας και παρακολούθησης για τη φύση της περιοχής, διαθέτει μια πλήρη, μακρόχρονη σειρά επιστημονικών δεδομένων που αποδίδουν τεκμηριωμένα την κατάσταση των πολύτιμων στοιχείων της. Από την άλλη έχει καταφέρει να δρα ως τοπικός καταλύτης επιδιώκοντας και εξασφαλίζοντας τη συνέργεια της Πολιτείας, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας, με στόχο τη διατήρηση και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε διάφορα θέματα είναι συνεχείς ενώ η συνολική δραστηριοποίηση του WWF Ελλάς έχει προσελκύσει πόρους (πάνω από 4 εκ. €) και έχει συμβάλει στη δημιουργία περισσοτέρων από 90 θέσεων εργασίας. Επιπλέον, το 1994, το WWF Ελλάς δημιούργησε στην περιοχή το πρώτο οργανωμένο σύστημα οικοτουρισμού στην Ελλάδα, με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα. Το πρότυπο αυτό σύστημα συνδυάζει τη συμπληρωματική τροφοδοσία των γυπών (απαραίτητη για τη διατήρησή τους) με την απόλαυσή του θεάματος από τους τουρίστες._
farmaki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου