Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κική Δημουλά: «η κρίση δεν έχει χτυπήσει τη δημιουργικότητα»


Συγγραφείς και διανοούμενοι έδωσαν το «παρών» στην τελετή απονομής των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η αγαπητή ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Στη σύντομη ομιλία της η Κική Δημουλά έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο: «Κάθε βραβείο που είναι μεγάλο μας καθησυχάζει ότι έπιασαν τόπο όλα αυτά που γράφαμε και στέλναμε στους αναγνώστες μας…ενώ η κρίση έχει χτυπήσει την εμπορική διάσταση του βιβλίου, δεν έχει χτυπήσει τη δημιουργικότητά του», τόνισε.

Τα υπόλοιπα βραβεία παρέλαβαν οι ......
....Βασιλική Ηλιοπούλου «Σμιθ» (μυθιστορήματος), Παναγιώτης Κουσαθανάς «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» (διηγήματος), : Παντελής Μπουκάλας «Ρήματα» (ποίησης), Γιώργος Βέης «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» (χρονικού - μαρτυρίας), Αγγελος Χανιώτης «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο» (δοκιμίου-κριτικής).

Την επόμενη χρονιά ο θεσμός των κρατικών βραβείων ανανεώνεται. Για πρώτη φορά ο χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών θα είναι καθορισμένος (Μάιος), όπως και η ανακοίνωση της βραχείας λίστας (Οκτώβριος) και των τελικών αποτελεσμάτων και της απονομής των βραβείων (Νοέμβριος και Δεκέμβριος αντίστοιχα).

Επιπλέον καθιερώνονται νέες λογοτεχνικές διακρίσεις: πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα (έως 35 ετών), εφηβικού/νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, εικονογραφηµένου παιδικού βιβλίου, μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά αλλά και ειιδικό θεµατικό βραβείο για βιβλίο που προάγει τον διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου