Τρίτη 17 Μαΐου 2011

H ΤEPCO παραδέχεται την αλήθεια


Δύο μήνες μετά την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, η Tepco τελικά παραδέχεται ότι η μερική τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 1 επήλθε μόλις 5 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε ολική τήξη του πυρήνα 16 ώρες αργότερα.

Τι ακριβώς συνέβη;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αντιδραστήρα έφτασαν τους 2.800°C, το καύσιμο έλιωσε και συγκεντρώθηκε στον πυθμένα του δοχείου πίεσης όπου δημιουργήθηκαν ρωγμές. Ως αποτέλεσμα, η ραδιενέργεια που διέρρευσε από τον πυρήνα εξαπλώθηκε στο έδαφος και τη θάλασσα με το νερό ψύξης.

Δήλωσε ο Jan Beránek, υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα πυρηνικά της Διεθνούς Greenpeace: «Η καθυστέρηση στην ....
...εξακρίβωση του τι ακριβώς συνέβη στον αντιδραστήρα μετά το σεισμό και το τσουνάμι, καταδεικνύει για άλλη μία φορά την πλήρη αποτυχία της πυρηνικής βιομηχανίας να αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους εγγενείς κινδύνους που κρύβει η πυρηνική ενέργεια. Η Tepco έπρεπε να γνωρίζει ότι το νερό που αντλήθηκε στον αντιδραστήρα 1 θα ρυπαινόταν με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η εταιρία δεν έκανε περισσότερα ώστε να αποφευχθεί η διαρροή τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ραδιενεργός ρύπανση με μακρά διάρκεια ζωής έχει εξαπλωθεί στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, εκθέτοντας σε σοβαρούς και μακροχρόνιους κινδύνους το θαλάσσιο περιβάλλον»,

Καταρρέουν οι ισχυρισμοί για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας
«Η πυρηνική βιομηχανία ισχυριζόταν ότι περιστατικά όπως αυτό στη Φουκουσίμα δε θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτό τον τύπο αντιδραστήρα, έπειτα από την εμπειρία που συγκεντρώθηκε από προηγούμενα περιστατικά. Οι ιαπωνικές αρχές καθυστέρησαν πάρα πολύ να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος. Εν όψει των νέων παραδοχών της Tepco, καταρρέουν οι ισχυρισμοί της πυρηνικής βιομηχανίας για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων. Είναι σαφές πλέον ότι δε μπορούμε να εναποθέτουμε την ασφάλειά μας και τη δημόσια υγεία στα χέρια της πυρηνικής βιομηχανίας»,συμπλήρωσε ο Beránek.

Η Greenpeace καλεί την Tepco να προβεί άμεσα σε ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση και των άλλων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με ενδεχόμενη τήξη στους αντιδραστήρες 2 και 3. Αυτοί οι αντιδραστήρες είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον αντιδραστήρα 1 και περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα πυρηνικού υλικού._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου