Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τελικά συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς


Τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται εδώ και 15 χρόνια για εγκλήματα πολέμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. 

Τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου εγκληματία πολέμου στην Ευρώπη ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι. Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη σήμερα το πρωί από τις δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος της Σερβίας, ανακοίνωσε ο σέρβος πρόεδρος χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της επιχείρησης και τον ακριβή τόπο της σύλληψης.

H εξέλιξη της υπόθεσης συνδέθηκε συχνά με την ευρωπαϊκή πορείας της Σερβίας
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την έκδοση του Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Εκεί ο πρώην στρατηγός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ....
...γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ο Ράτκο Μλάντιτς θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών στη Σρμπρένιτσα καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) χαιρέτισε τη σύλληψη Μλάντιτς. «Με τη σύλληψη η Σερβία ανταποκρίθηκε στις διεθνείς υποχρεώσεις της»¨, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου. Οι ανακριτές του ICTY αλλά και πολλές δυτικές κυβερνήσεις είχαν κατηγορήσει επανειλημμένως το Βελιγράδι ότι δεν κάνει αρκετά για να συλλάβει τον Μλάντιτς. Στις Βρυξέλλες μάλιστα αρκετοί αξιωματούχοι συνέδεαν συχνά την εξέλιξη της υπόθεσης με την ευρωπαϊκή πορείας της Σερβίας.

Τη σύλληψή του χαιρέτισαν επίσης ο γγ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αλλά και ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη «ιστορική στιγμή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου