Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ο Λάκης Λαζόπουλος, ένας φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, από τα παλιά


"Το παιδί δεν κάνει..." Η φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν τις εκλογές του 2009, ήταν δηλητηριώδης, υιοθετώντας όλες τις κατά καιρούς απόψεις που έχουν ακουστεί για τον σημερινό πρωθυπουργό: Ότι είναι "Αμερικανάκι", πράκτορας της CIA -εσχάτως του IMF– ότι δεν έχει πολιτικές ικανότητες, ότι ακούει υπερβολικά τη μητέρα του Μαργαρίτα, ότι δεν έχει οτιδήποτε ελληνικό μέσα του, ότι, ότι, ότι... Αυτή τη φράση (καλύτερα αυτή την αντίληψη) έχει εδώ και καιρό ένας ακόμη πολύ γνωστός αλλά και ορκισμένος εχθρός του Μητσοτάκη. Και είναι αυτός που έμελλε να δώσει το πιο ισχυρό πλήγμα στον σημερινό πρωθυπουργό,: Ο Λάκης Λαζόπουλος, ένας φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, από τα παλιά. 

Είναι άγνωστο και όμως γεγονός: Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λάκης Λαζόπουλος υπήρξαν φίλοι στο παρελθόν... Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Η σχέση των δύο ανδρών χρονολογείται από παλιά, από τη δεκαετία του ΄90. Ο Λάκης Λαζόπουλος είχε ως γνωστόν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον ....
...πατέρα του, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και με την Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Μπαινόβγαινε συχνά στο Καστρί και στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει πάμπολλες ιστορίες να διηγηθεί για τον Ανδρέα που γνώρισε. Για τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι και τόσες. Η άποψη του για τον σημερινό Πρωθυπουργό, δεν είναι και η καλύτερη, όπως αποδεικνύεται από την «μεταχείριση» που του έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Αλ Τσαντίρι Νιούζ. Με αποκορύφωμα το «κομμένο βίντεο» όπου ο Ντομινίκ Στρος Καν υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε επαφές μαζί του από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2010 για να υπαχθεί η χώρα στο ΔΝΤ αλλά «δεν το έλεγε στο λαό για πολιτικούς λόγους».

Το ότι ο πιο γνωστός σατιρικός σόουμαν και ηθοποιός της χώρας αποφάσισε να παίξει το επίμαχο βίντεο της κομμένης σκηνής από τη συνέντεξη Στρος Καν στο Canal+ ήταν από μόνο του είδηση. Ο Λάκης Λαζόπουλος επιχείρησε να το δικαιολογήσει από το Αλ τσαντίρι της περασμένης Τρίτης. Λέγοντας πως, παρότι δεν είναι δημοσιογράφος και δεκάδες βίντεο και αποδεικτικά ντοκουμέντα που παίρνει στα χέρια του αποφεύγει να τα προβάλλει, σκέφτηκε να "κάνει μια εξαίρεση" επειδή κλείσαμε ένα χρόνο από το Μνημόνιο. Πειστικό επιχείρημα; Χμμμ όχι και τόσο. Κάποιοι είπαν ότι το έκανε για την "τηλεθέαση". Κλασικό επιχείρημα όσων πολεμούν το Λαζόπουλο. Ούτε αυτό πείθει. Κάποιοι είπαν ότι έπαιξε το παιχνίδι της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα συνέδεσε ευθέως τον Λάκη με τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Μάλλον παιδικό. Είχε λόγο ο Λαζόπουλος να ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία; Η απάντηση είναι "κανένα". Δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια. Και κάνει σάτιρα προς όλους, αλλά με προσωπικά κριτήρια. Κάποιοι τα λένε "εμπαθή" κάποιοι "εμμονικά". Η αλήθεια είναι ότι έχει τις εμμονές του: Μιμή Ντενίση, Άντζελα Δημητρίου, Κώστας Σημίτης βρίσκονται συχνά πυκνά στο στόχαστρο του. Το ίδιο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Μονίμως στο κάδρο της κριτικής. Έχει όμως και συμπάθειες που δεν κρύβονται: Ο Κώστας Καραμανλής για παράδειγμα. Ποτέ δεν έκρυψε ότι τον "πήγαινε", επί 5,5 χρόνια δεν είχε ασκήσει παρά ανώδυνη κριτική. Ο Αντώνης Σαμαράς επίσης δεν έχει υποστεί ακόμη την καυτή σάτιρα του. Στο απυρόβλητο – παρά την ευρύτερη κριτική που κάνει στην Αριστερά – παραμένουν Τσίπρας, Κουβέλης, Παπαρήγα. Κανείς από αυτούς ωστόσο δεν υπήρξε φίλος του.

Τι συμβαίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου λοιπόν; Γιατί τέτοιο μένος;
Η πιο πειστική εξήγηση είναι μάλλον η πιο απλή: Ακριβώς επειδή τον γνωρίζει καλά. Ξέρει τις αδυναμίες του, τις δυνατότητες του. Γνωρίζει – και το έχει υπονοήσει σε συνεντεύξεις του και στο Αλ Τσαντίρι – τη στάση που κράτησε στο θέμα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο "θρύλος" λέει ότι ο Ανδρέας είχε ζητήσει από το γιό του στο Ωνάσειο, να μη στηρίξει Σημίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου του το υποσχέθηκε, αλλά δεν τήρησε την υπόσχεση του. Και ένας άνθρωπος που είχε δεθεί πολύ και σεβόταν απεριόριστα τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη, δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Επαρκές; Η ιστορία θα δείξει. Όπως επίσης και αν ο Λάκης Λαζόπουλος διατηρεί πολιτικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος το αποκρούει κατηγορηματικά. Άλλωστε είχε και στο παρελθόν απορρίψει προτάσεις για υπουργικούς θώκους._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου