Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Hμέρα και... νύχτα μουσείων


Η Δευτέρα 18 Μαΐου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στα μουσεία και το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ενώ στις 14/5 η ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, θα τιμηθεί υπό το φως του φεγγαριού.

Όλα τα μουσεία της χώρας και οι αρχαιολογικοί χώροι σας περιμένουν με ελεύθερη είσοδο να τα επισκεφτείτε και να τιμήσετε τη διεθνή ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτά. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που εποπτεύονται από το ΥΠ.ΠΟ., καθώς και για αυτές που ανήκουν σε άλλους φορείς, ενώ η «Νύχτα Μουσείων» ανοίγει τις πόρτες των μουσείων το βράδυ της 14ης Μαΐου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011 είναι:..
....

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011 με την δράση «Εκμυστηρεύσεις». Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα παρουσιαστούν οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ στο περιστύλιο και στο αίθριο του Μουσείου, καθώς και στο μεσοπάτωμα.

Διευθυνση: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 210 92.42.111.

Μουσείο Ηρακλειδών: Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου το Μουσείο Ηρακλειδών ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο από τη 1 μ.μ. μεχρι και τις 9 μ.μ., ξεναγώντας το κοινό στην έκθεση «Χορός των Σκιών» με έργα της Carol Wax.

Διευθυνση: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51, Θησείο, 210 34 61 981, www.herakleidon.com

Ελληνικός Κόσμος: To Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Hμέρας Μουσείων και στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο θα λειτουργεί από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων-Αφηγήσεις πόλεων» (14:00-20:00) καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» στη «Θόλο» (προβολή των 18:00). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ιστορικού κ. Μιχάλη Βαρλά με θέμα: «Μνήμη και Μαρτυρία στην Ψηφιακή Εποχή.

Διεύθυνση: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254000

Μουσείο Ακρόπολης: Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 συμμετέχει το Μουσείο της Ακρόπολης. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το 2011 αφιερώνεται στα «Μουσεία και Μνήμη» και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει την παράσταση «Καταλόγια» από το θέατρο Κύκλος στις 17 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο, συναυλία από την χορωδία της Ερτ στις 18 Μαΐου με το έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 22 Μαΐου με τίτλο «Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα» με είσοδο ελεύθερη.

Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, 10682 Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44)

Μουσείο Συναισθημάτων: Tο Μουσείο Συναισθημάτων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και το Σάββατο 21 Μαΐου, προσφέρει ελεύθερη είσοδο στην έκθεση με τον τίτλο «Ποιος είμαι εγώ;», από τις 10π.μ. έως τη 1 μ.μ. και στο εργαστήρι «Φτιάχνουμε ένα παραμύθι;».

Διεύθυνση: Καρατζά 7, 117 41 Φιλοπάππου, 210 9218329

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011, που φέτος εστιάζει -μεταξύ άλλων- στον πολιτισμό της Αφρικής, τo Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας LALIBELA διοργανώνουν στο μοναδικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων στην Πλάκα, εκδήλωση για τον πολιτισμό της Αιθιοπίας, με τίτλο «Bahel: Μια γιορτή για την Αιθιοπία», την Κυριακή 22 Μαϊου. Την ημέρα του εορτασμού, το Λουτρό των Αέρηδων θα παραμείνει ανοιχτό, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Φέτος επίσης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης συμμετέχει με την έκθεση στο κτήριο της οδού Πανός 22 με τίτλο «Ανθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία», την Κυριακή 22 Μαΐου 20011 και η συμμετοχή σε αυτή είναι δωρεάν.

Διεύθυνση: Διεύθυνση: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα, 210-32 44 340, www.melt.gr .

Μουσείο Μπενάκη: Το κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Μαΐου εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη» για μικρούς και μεγάλους προκειμένου να ανακαλύψουν ποικίλες ιστορίες που αναδύονται από τη μελέτη των μουσειακών αντικειμένων. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το Σάββατο 21 Μαΐου θα ισχύει το εισιτήριο γενικής εισόδου 6 ευρώ.

Το Σάββατο 14 Μαΐου ο Bruno Finocchiaro, ιταλικής καταγωγής και συλλέκτης παρουσιάζει στο κοινό μια επιλογή των αντικειμένων της συλλογής του, ερμηνεύει τη σημασία τους, αφηγείται τις ιστορίες τους και θυμάται πώς περιήλθαν στην κατοχή του, από τις 11 μέχρι τις 2 μ.μ.

Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, Αθήνα, 210 367 1000.

Συμπόσιο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: Το συμπόσιο χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Μουσεία 2011: Με αφορμή το Μουσείο Ακρόπολης» στις 13 και 14 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Μουσεία 2011: Το μουσείο της Ακρόπολης» στις 20, 21 και 22 Μαϊου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Διεύθυνση: Οδός Γ' Σεπτεμβρίου, (Κόκκινο κτίριο δίπλα στην Φοιτητική Λέσχη), Θεσσαλονίκη, 2310 99 43 64 / Οδός Πειραιώς 138, Αθήνα, 210 34 53 111


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Oργάνων: Το πρόγραμμα του μουσείου περιλαμβάνει για την Τετάρτη 18/5 οργανικούς σκοπούς από την Λόγια μουσική της Πόλης, αργά και γρήγορα χασάπικα από τα Ταταύλα, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα της Ιωνίας, συρτά και σούστες του Αιγαίου και τραγούδια από την Κύπρο.

Διεύθυνση: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα, Αθήνα, 210-3250198.

Εκδηλώσεις... νύχτας

Οι εκδηλώσεις στις 14 Μαΐου, την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2011, θα πραγματοποιηθούν από τη δύση του ήλιου μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου, τα παιδιά θα αφηγηθούν στους μεγάλους τα όνειρά τους και οι μεγάλοι θα μοιραστούν με τα παιδιά μνήμες, στιγμές, παιχνίδια και όνειρα της δικής τους παιδικής ηλικίας.

Διεύθυνση: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, μετρό: Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, (210 3312621, 3312750), www.childrensartmuseum.gr .

Μουσείο Ηρακλειδών: «Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος»: μουσικές εκδηλώσεις αριστούχων αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, σ' ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα κλασικής μουσικής, αλλά και παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο, στάση μετρό: Θησείο, (210 34 61 981).

Ίδρυμα Β&Μ Θεoχαράκη: Έκθεση «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang», χορευτικά δρώμενα, ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης παιδιών 6-12 ετών στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεoχαράκη, για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου και εκφραστή της περίφημης Γενιάς του '30, Σπύρου Παπαλουκά, ανοιχτές προβολές της ταινίας «Κομφούκιος».

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, (210-3611206), www.thf.gr .

Ίδρυμα Ευγενίδου, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: «Τα 7 θαύματα του Κόσμου», παρατήρηση του Κρόνου με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών».

Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11), (210 9469600).

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Ξενάγηση στην έκθεση «Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου»-Β' Τμήμα, από τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης & Μουσείων Δήμου Αθηναίων και επιμελήτρια της έκθεσης, Νέλλη Κυριαζή. Η Συλλογή ξεδιπλώνει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης και παρουσιάζει έργα εμβληματικών εκπροσώπων της, όπως Joan Mirό, Paul Delvaux, André Masson, Gino Severini, Pablo Picasso, Man Ray, René Magritte, Fernand Léger, Moise Kisling, Serge Poliakoff, Andy Warhol.

Διεύθυνση: Κτήριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο), Στάση μετρό: Μεταξουργείο, (210 3231841, 210 5202420 και 421).

Μουσείο Μπενάκη: «Atopic Bodies [FIVE]: The Monsters' Ball», ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό fashion show που συνδυάζει τη live performance τερατόμορφων Χαρακτήρων με τους ambient αυτοσχεδιασμούς του συγκροτήματος Κεφάλαιο 24/Chapter 24. Η ATOPOS CVC συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας όπως Charlie Le Mindu, Pandemonia, Alexis Themistocleous και Hideki Seo και προσκαλεί το κοινό στις νέες της «τερατουργίες».

Διεύθυνση: Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου