Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Oλι Ρεν: ''Ο κίνδυνος κατάρρευσης δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί''


το βλέπω καθαρά, είναι πίσω από τις λέξεις!

Να προχωρήσει στην υλοποίηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, καλεί την Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.

«Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης είναι ελεγχόμενος, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν μιλώντας σε συνέδριο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη. Ο Ευρωπαίος επίτροπος καλεί την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και να προωθήσει σύντομα τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτά είναι τα επείγοντα ζητήματα, τόνισε χαρακτηριστικά....
... ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί ένα «πτωτικό σπιράλ» της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η διάσωση της Ελλάδας είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί μια «χρηματοπιστωτική κατάρρευση» και ότι θα ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνο να μη βοηθηθεί η χώρα.
Όπως επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ του κρατικού ραδιοφώνου Ö1, ο κ. Ρεν, αναμένει τις επόμενες μέρες από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. «Η Αθήνα πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην εξωτερική βοήθεια», τόνισε ο επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εσωτερικές οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως μετέδωσε το αυστριακό ραδιόφωνο, ο κ. Ρεν επανέλαβε την πρότασή του για εφαρμογή της «πρωτοβουλίας της Βιέννης» στην περίπτωση της Ελλάδας, καλώντας τους πιστωτές της χώρας να διατηρήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο δεύτερο σκέλος της «πρωτοβουλίας της Βιέννης», που αφορά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD).

Οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εντείνονται. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι το γεγονός ότι ακόμη και εκείνοι που υπερασπίζονταν τις ελληνικές προσπάθειες, έχουν υιοθετήσει επικριτικούς τόνους. Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προέβησαν σε σκληρές δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες, ζητώντας άμεσα από την Αθήνα τη λήψη νέων μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου