Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΒΑΣΚΙΚΗ ΕΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ


Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση Ε.Τ.Α. κήρυξε σήμερα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, μετά από περισσότερο από τρεις δεκαετίες πάλης για μια  Ανεξάρτητη Πατρίδα . 


Η οργάνωση ανακοίνωσε την ανακωχή σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο της βασκικής γλώσσας εφημερίδα Gara σήμερα. 


Η δήλωση: ''η ETA αποφάσισε να κηρύξει μόνιμη και γενική κατάπαυση πυρός η οποία θα ελεγχθεί από τη Διεθνή Κοινότητα, αυτό είναι δέσμευση της ETA προς μια διαδικασία για την ....
..εύρεση βιώσιμης λύσης και τον τερματισμό των Ενόπλων αντιπαραθέσεων. Είναι καιρός να ενεργήσουμε με ιστορική ευθύνη. Η ETA καλεί Εκείνους που κυβερνούν  την Ισπανία και τη Γαλλία να τερματίσουν όλα τα κατασταλτικά μέτρα και να αφήσουν κατά μέρος για μια φορά και για όλους τους θέση τους  της άρνησης προς τη Χώρα των Βάσκων".


Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά οι άνθρωποι στην Ισπανία είναι δύσπιστοι. Έχουμε δει εκεχειρίες και πριν, η πιο πρόσφατη ήταν το 2006. Ο λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να είναι λίγο προσεκτικοί σήμερα, παρά την ανακοίνωση αυτή είναι ότι θα κοιτάξουμε πίσω στο 2006, όταν η ΕΤΑ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, αυτοί την έληξαν μονομερώς με τη τοποθέτηση μιας βόμβας στο αεροδρόμιο Barajas, στην οποία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. 
Ωστόσο ακούγοντας ότι αυτό είναι μόνιμο και διεθνώς επαληθεύσιμο από εξωτερικούς παρατηρητές είναι ενθαρρυντικό.


Η ETA αγωνίζεται για μια χωριστή πατρίδα Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. 
Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δολοφονήσει Περισσότερους  από 825 ανθρώπους από τα τέλη του 1960. 


Η ομάδα είχε πιεστεί για μια αλλαγή στρατηγικής από ορισμένα μέλη της που εκτίουν σήμερα ποινές φυλάκισης για βίαιες πράξεις. Η ισπανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι πρόοδος θα σημειωθεί μόνο , όταν η ΕΤΑ αποκηρύξει τη βία μόνο για πάντα. Ίδωμεν._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου