Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

"Επιμήκυνση και όχι αναδιάρθρωση του χρέους"............

   Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτύσσει σε μακρά συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συγχρόνως τονίζει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, που, όπως η ίδια έχει προτείνει, θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο περισσότερος αυτός χρόνος αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με εκείνον που δόθηκε στην Ιρλανδία, καθώς στην Ελλάδα δόθηκε μια βραχεία περίοδος και ως εκ τούτου στις αγορές πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό σε τέσσερα ή πέντε χρόνια..............


    Απαντώντας τέλος στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν φέτος εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μερικοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει σαφώς πως εκλογές θα γίνουν το 2013.

    *** Αναπότρεπτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος δεν εξυπηρετείται. Τελεία και παύλα». Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι μια αναδιαπραγμάτευση είναι αναπόφευκτη αλλά το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει: «για να μη χάσουν οι δανειστές ή για να μη χάσει η κοινωνία». Πρώτη προτεραιότητα κατά τον κ Τσίπρα είναι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

    *** Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κάλεσε την κυβέρνηση "συστηματικά να αναζητήσει και να διεκδικήσει τη συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει η επιμήκυνση αποπληρωμής όλου του χρέους και βεβαίως στο πλαίσιο μιας σταθερής λύσης να υπάρξει και μείωση του επιτοκίου".

    Γαλλογερμανική αισιοδοξία

    Το ευρώ "ξεπέρασε τις δυσκολίες" και η ευρωζώνη έχει πλέον τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης πίσω της, δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η ιδιαίτερη επιτυχία που είχε την Τρίτη η έκδοση 5ετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

    Αυτή η έκδοση "υπερκαλύφθηκε 9 φορές. Πρόκειται για μία ένδειξη ότι το ευρώ έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες στην αγορά εμπιστοσύνης", δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Μην 'σορτάρετε' στην Ευρώπη και μην 'σορτάρετε' στην ευρωζώνη", προειδοποίησε. "Θέλουμε να είμαστε μαζί, βοηθήσαμε όσους το είχαν ανάγκη. Δημιουργήσαμε ένα ταμείο και εργαζόμαστε ώστε να το τελειοποιήσουμε, να το βελτιώσουμε και σίγουρα είμαστε έτοιμοι να ξαναενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και για να είμαστε μαζί", υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός.

    Ο Σόιμπλε από τη μεριά του επεσήμανε ότι η υγεία της ευρωζώνης δεν είναι τόσο κακή όσο άλλων περιοχών. Η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μεταξύ 2,2% και 2,3% το 2011, διαβεβαίωσε.

    "Είμαστε έτοιμοι και είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ (...) Θα υπερασπιστούμε την ευρωζώνη στο συνολό της στην περίπτωση που κάποιες χώρες μέλη βρεθούν σε κρίση (...) Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε", υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι εκτός ευρωζώνης "κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τί είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με μία κοινή νομισματική πολιτική, αλλά χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική".

    Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της ευρωζώνης "θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους" από την κρίση χρέους, "θα βελτιώσουν το μηχανισμό προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις κοινές ρυθμίσεις, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης".
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου