Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ολονύκτιο θρίλερ για την έξοδο.......

Ολονύκτιο θρίλερ για την έξοδοΣε πολύωρο θρίλερ εξελίχθηκε χθες η αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική καθώς και οι όροι διαδικασίας μεταφοράς τους -μετά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου- στο κτίριο που είχε παραχωρηθεί στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου (Μέγαρο Υπατίας).
Τελικά, στις 3.15 π.μ. και ύστερα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, οι μετανάστες ενημερώθηκαν ότι ο ιδιοκτήτης απάντησε καταφατικά στο να μεταβούν στο κτίριο που τους παραχωρούσε. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, στις 3.30 π.μ., οι μετανάστες με τις ομάδες υποστήριξης άρχισαν να βγαίνουν από τη κτίριο της Νομικής φωνάζοντας συνθήματα.
Το Μέγαρο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου που προκειται να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες.............
Ακολούθησαν μέσω της Ακαδημίας πορεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα (μετανάστες και αλληλέγγυοι), και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στο κτίριο της Πατησίων. Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς ακολουθούσαν διακριτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Στους 250 μετανάστες, σύμφωνα με την πρόταση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, παραχωρήθηκε το ισόγειο του σπιτιού και μία μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου, ενώ οι υπόλοιποι θα έπρεπε να μείνουν στην αυλή του σπιτιού.
Επισημάνθηκε ότι από σήμερα θα παραχωρούνταν ολόκληρος ο πρώτος όροφος του κτιρίου, ενώ όσον αφορά την αστυνομική παρουσία, ξεκαθαρίστηκε ότι θα είναι διακριτική, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε απόσταση δύο τετραγώνων μακριά από το κτίριο. Επίσης, θα δινόταν η δυνατότητα να μπαίνουν στο κτίριο, κατά μικρές ομάδες, αλληλέγγυοι, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες υποστήριξης θα μπορούν να βρίσκονται στην αυλή για περιφρούρηση.
Το Μέγαρο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου που προκειται να μετεγκατασταθούν οι μετανάστεςΜεταφορά
Περίπου 15 από τους απεργούς πείνας δεν ακολούθησαν τη πορεία και μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα αλληλέγγυων, καθώς ήταν εξαντλημένοι και εμπύρετοι.
Κατά τα λοιπά, προηγήθηκε -σε πρώτη φάση- σκληρή απάντηση από τους καταληψίες μετανάστες και αλληλέγγυους στην απόφαση του πρύτανη να ζητήσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο όσον αφορά το μέρος στο οποίο επρόκειτο να μετεγκατασταθούν αλλά και τα εχέγγυα για την ασφαλή μεταφορά τους στο κτίριο.
Στις 6 το απόγευμα και αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση για την άρση του ασύλου, ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι μετανάστες δεν φεύγουν.
«Αν η Αστυνομία μπει, θα χρειαστεί πρώτα να συλλάβει εκατοντάδες αλληλέγγυους πριν φτάσει στους μετανάστες. Αν το χοντρύνουν, θα το χοντρύνουμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την απόφαση για την άρση του ασύλου, μίλησε για «κινήσεις βίας και τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, που αποδεικνύει ότι θέλει να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής».
Προσέθεσε ότι είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας που γίνεται στην Ευρώπη και ειδικά σε έναν ιστορικό χώρο όπως αυτός της Νομικής. Κατέληξε λέγοντας πως «άσυλο δεν χρειάζονται οι ιδέες, αλλά οι άνθρωποι που αγωνίζονται».
Εν συνεχεία, εκπρόσωπος των μεταναστών δήλωσε πως «ή θα μας δώσουν τα δικαιώματά μας ή θα φύγουμε πεθαμένοι με ψηλά το κεφάλι». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «αν έρθει η Αστυνομία, να φέρει και φέρετρα μαζί».
Λίγη ώρα αργότερα έπεσαν οι τόνοι από τους καταληψίες και έγινε κάλεσμα να μπουν όλοι οι συγκεντρωμένοι εντός της σχολής, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ανθρώπινη ασπίδα ώστε να μην φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στους μετανάστες.
Την ίδια ώρα ομάδες υποστήριξης προς τους μετανάστες συνέχιζαν να φτάνουν έξω από τη Νομική, μέχρι τη στιγμή που η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν στη σχολή. Αργά το απόγευμα, μάλιστα, έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΛΩΝΟΣ
Προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο

Στη Νομική έφτασαν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας και συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους δύο εισαγγελείς που είχαν φτάσει στο σημείο. Οι εισαγγελείς, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, ήρθαν σε επαφή και με εκπροσώπους των μεταναστών και των ομάδων υποστήριξής τους, προκειμένου να αποχωρήσουν οι καταληψίες χωρίς την είσοδο της αστυνομίας.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, υπήρξε νέα ανακοίνωση από τους μετανάστες οι οποίοι έθεταν τρεις όρους για την αποχώρησή τους: Να μεταφερθούν με ασφάλεια σε ένα κτίριο, να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλέγγυοι και να μη φρουρείται το κτίριο από την Αστυνομία.
Μετά από νέες διαπραγματεύσεις άρχισε να διαφαίνεται φως στο αδιέξοδο. Γύρω στις 9 το βράδυ, υπήρξε μία κατ΄ αρχήν συμφωνία να φύγουν οι μετανάστες από τη Νομική και μεταφερθούν στο κτίριο της Πατησίων με πορεία.
Εξω από το Νομική, έφτασαν αργά το βράδυ ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο επρόκειτο να μεταφερθούν οι μετανάστες, ο πρόεδρος της ΚΑΠΑ Research Ντίνος Ρουτζούνης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι οποίοι συζητούσαν για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς των μεταναστών στο κτίριο όσο και για την αστυνομική φύλαξη που θα υπάρξει.
Μέγαρο Υπατία
Καταφύγιο... 1.240 τετραγωνικών

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μέγαρο Υπατία, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων, συνολικά 1.240 τετραγωνικών μέτρων και τεσσάρων ορόφων, είναι κτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, Αλέξανδρο Νικολούδη. Το κτίριο βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της γαλλικής neo-baroque στην Αθήνα. Είναι επίσης πολύ κοντά στην Πλατεία Αιγύπτου και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα έχει εκεί την έδρα του το Ινστιτούτο Υπατία.
Πιέσεις και εντάσεις
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στη Νομική

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των 250 μεταναστών από τη Νομική, μετά την πρόταση των πρυτανικών αρχών να μεταφερθούν σε κτίριο (Πατησίων και Ηπείρου) υπό την «ασπίδα» τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με αποτέλεσμα ο πρύτανης του ιδρύματος να ζητήσει, νωρίς το απόγευμα, την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την Πολιτεία για ειρηνική εκκένωση της Νομικής ήταν ασφυκτικές. Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε το μεσημέρι πως «πρέπει να δοθεί άμεσα λύση και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να παραταθεί μία κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας ούτε κανενός». Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο «για κατάχρηση και καταπάτηση του ασύλου», ενώ έστρεψε τα «πυρά» της σε οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες -όπως είπε- οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική.
  • Τελικά, έπειτα από πολύωρη συνέλευση των μεταναστών-απεργών πείνας, που ξεκίνησε το πρωί, αποφάσισαν να παραμείνουν στη Νομική για τρεις λόγους. Οπως είπαν:
  • Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
  • Ο χώρος μετεγκατάστασης θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
  • Η προτεινόμενη διευθέτηση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.
Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασαν έξω από τη Νομική πέντε πούλμαν, προκειμένου να γίνει μία προσπάθεια για οικειοθελή αποχώρηση των μεταναστών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Σε μία ύστατη προσπάθεια, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσιος Πελεγρίνης, συναντήθηκε με τις ομάδες μεταναστών και τους αλληλέγγυους, για να τους μεταπείσει. Μετά τη συνάντηση δήλωσε πως «βρέθηκε λύση, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να μείνουν εδώ» και προσέθεσε πως «εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης», προαναγγέλλοντας έτσι άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μετά τη συνάντηση ελήφθη η απόφαση για άρση του ασύλου και ειδοποιήθηκαν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
(ANAΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου