Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

TEΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

O Ηγέτης της αντιπολίτευσης Mohamed ElBaradei 
Οι διαδηλωτές κάναν έκκληση για μια μαζική διαδήλωση αύριο Τρίτη σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν  τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να φύγει από την εξουσία.
Το λεγόμενο κίνημα ''6η Απριλίου'' δήλωσε ότι σχεδιάζει να κατεβάσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθρώπους(!) στους δρόμους του Καΐρου , μια και το αντικυβερνητικό αίσθημα φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. 
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν στρατοπεδεύσει στην πλατεία Tahrir παρέμειναν  στο Κεντρική Κάιρο την νύχτα, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από το στρατό. 


Ένας από τους ανταποκριτές  δήλωσε ότι οι .....

...προσπάθειες του στρατού να εμποδίσει την πρόσβαση στην πλατεία, τη Δευτέρα, κλείνοντας δρόμους δεν λειτούργησε και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε μια σταθερή ροή.

«Οι διαδηλωτές λένε ότι θα μείνουν σε αυτή την πλατεία για όσο διάστημα ο Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία».
Οι διαδηλωτές δείχνουν απάθεια στις υποσχέσεις του Μουμπάρακ να κινήσει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι εν λόγω δεσμεύσεις "είναι πολύ λίγες, και έρχονται πολύ αργά». 
«Η απουσία της αστυνομίας έχει δώσει στους αρχαιοκάπηλους ελεύθερο χώρο, αναγκάζοντας τους απλούς πολίτες να συστήσουν περιπόλους.
''Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης σε ό, τι αφορά την αστυνομία. Η μια είναι ότι πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να ενωθούν με τους διαδηλωτές, η άλλη είναι ότι το καθεστώς έλεγε στους ανθρώπους,« Θέλετε να διαμαρτυρηθείτε ?Θα τραβήξουμε προς τα πίσω την αστυνομία και θα αισθανθήτε πως είναι η αναρχία ''.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, προσχώρησε στους χιλιάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Tahrir,παρόλο την εντολή που είχε από την κυβέρβνηση για κατ'οίκον περιορισμό.
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είπε στο πλήθος την Κυριακή το βράδυ ότι "αυτό που έχουμε ξεκινήσει, δεν μπορεί να πάει πίσω", αναφερόμενος στις ημέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή, στο οποίο συμμετέχουν πολλά αντιπολιτευτικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, θέλει Ελ Μπαραντέι για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση Μουμπάρακ.
"Οι άνθρωποι θέλουν το καθεστώς να πέσει", οι διαδηλωτές φώναζαν ως Ελ Μπαραντέι περπάτησε στο κέντρο της πλατείας, κρατώντας τα χέρια με κάποια διαδηλωτές. 
Τριάντα τέσσερις ηγέτες από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ελευθερώθηκαν από τη φυλακή Wadi Natroun όταν οι φρουροί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. 
Οι κύριες οδούς στο Κάιρο έχουν μπλοκαριστεί από στρατιωτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και μεγάλος αριθμός μελών του προσωπικού του στρατού έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις. _

farmaki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου