Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο- Στους 100 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες ............


Τουλάχιστον 100 νεκροί και 2.000 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης του λαού της Αιγύπτου κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ και της βίαιης καταστολής της από την αστυνομία.

Εκλογές ζητά ο Μπαραντέι
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε χθες έτοιμος να αναλάβει την εξουσία μετά από «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές» ή αν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανώφελη» την κίνηση του προέδρου να διορίσει για πρώτη φορά αντιπρόεδρο και ζήτησε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.......


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου μέχρι αυτή την ώρα και ζητούν την αποχώρηση του Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει» και «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου της χώρας.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των πρώτων βοηθειών, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στη χώρα.

Στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν χθες 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Αμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια. Από την Τρίτη έως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν τον Μουμπάρακ να αποφύγει την βία και να προβεί άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.
Η πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Κάιρο καλεί τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο.

Όλοι οι Έλληνες είναι καλά
Όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους, όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, ενώ οι περισσότεροι τουρίστες έχουν επιστρέψει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Παράλληλα έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου