Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_6402.html
Της Αριάδνης Αλαβάνου  Από το "Δρόμο της Αριστεράς", 29/102011


Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Υεμένη, Λίβανος (σε ένα διαφορετικό πλαίσιο), ακόμη και στο μικρό Ομάν, ο λαός, όχι με την κοινοβουλευτική αλλά με την πληβειακή έννοια, κλονίζει τα νεοταξικά καθεστώτα “ασφαλείας και σταθερότητας” που οικοδόμησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι τοπικές οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ, έστω κι αν δεν “έχει καεί ακόμη ούτε μία αμερικανική σημαία”. Στην Αίγυπτο, το καθεστώς Μουμπάρακ παραπαίει. Ο διορισμός του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και διαπραγματευτή της συνθήκης με το Ισραήλ, Ομάρ Σουλεϊμάν, ως αντιπροέδρου και πιθανού διαδόχου του Χ. Μουμπάρακ, δείχνει ότι αγνοείται η βούληση του λαού και σχεδιάζεται η διάσωση του καθεστώτος Μουμπάρακ και χωρίς τον Μουμπάρακ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ....
....ακόμα πιο μεγάλη αιματοχυσία. 

*Σάββατο πρωί, 29/1, πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων που συνταράζουν την Αίγυπτο. Πλατεία Ταχρίρ. Κάιρο. Τεθωρακισμένα του στρατού είναι σταθμευμένα γύρω από την πλατεία και έχουν αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο και στα κυβερνητικά κτίρια. Μέχρι στιγμής ο στρατός δεν έχει παρέμβει στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις καταστολής.

*Διαδηλωτές πετούν πέτρες στην αστυνομία, προσπαθώντας να εισέλθουν στην πλατεία, η οποία απάντησε με μπαράζ δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, σύμφωνα με το Associated Press. Ακόμη ανεβαίνει καπνός από τα πυρπολυμένα  γραφεία του κυβερνητικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.

*Ο Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην τηλεόραση και ανήγγειλε ότι απέλυσε την κυβέρνηση. Πρόκειται να διορίσει νέα. Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι έκαναν κατάχρηση των ελευθεριών που τους έχει δώσει και επαίνεσε τη δράση των δυνάμεων καταστολής.

*Στο Κάιρο σκοτώθηκαν εχθές 5 διαδηλωτές και στο Σουέζ 13. 1.000 είναι οι τραυματίες. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου  είχαν σκοτωθεί συνολικά 74 άνθρωποι , 2.000 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το Ρόιτερς.  Οπωσδήποτε, ένας προεδρικός έπαινος ήταν ό,τι έπρεπε για αυτούς που σήκωσαν τα όπλα, σκότωσαν και τραυμάτισαν τους αχάριστους “καταχραστές των ελευθεριών”.... 

*Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, το Πορτ Σάιντ και πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Πολιόρκησαν την κρατική τηλεόραση και το υπουργείο Εξωτερικών. Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται αυτή τη στιγμή (απομεσήμερο Σαββάτου) σε πόλεις της Αιγύπτου.

*Οι ελιγμοί του Μουμπάρακ με το διορισμό καινούργιας κυβέρνησης και αντιπροέδρου δεν καταλάγιασαν την οργή του κόσμου και μάλλον αποτελούν διαβεβαιώσεις προς τη Δύση, ότι το καθεστώς είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια μετάβαση που θα εγγυηθεί τη συνέχιση των βασικών όρων που θέτουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα: τη συνθήκη με το Ισραήλ, τις ροές εμπορίου και πετρελαίου από το Σουέζ και τη συμμετοχή στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

*Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον Μουμπάρακ, μετά την εμφάνισή του στην τηλεόραση, και του είπε να μετατρέψει “μια στιγμή αδυναμίας” σε “στιγμή υπόσχεσης”, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

_

farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου