Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νυχτερινό θρίλερ και τελεσίγραφο από την κυβέρνηση .......

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η κατάληψη της Νοµικής, καθώς καταβάλλονταν προσπάθειες να πεισθούν οι µετανάστες - απεργοί πείνας
να εγκαταλείψουν ειρηνικά τη Σχολή. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι πρέπει να εφαρµοστεί ο νόµος, δίνοντας διορία ώς το µεσηµέρι για την αποχώρηση των 250 µεταναστών.

Οπως αποφασίστηκε χθες στη διάρκεια έκτακτηςκυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν δεν λήξει η κατάληψη, θα επιτραπεί η είσοδος της ΕΛ.ΑΣ. στη Σχολή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρµοστούν οι νόµοι, να µην καταλυθεί το κράτος δικαίουκαι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Αργάτο απόγευµα διέρρευσε από έγκυρες κυβερνητικές πηγές ότι “ηκυβέρνηση δενυποκύπτει στη βία’’. Κατά τις ίδιες πηγές, “ησυγκεκριµένη κατάληψη είναι βίαιηκαι εκβιαστική, πυροδοτεί την πόλωση και κάνει κακό στους µετανάστες”, ενώπρόσθεταν ότι “ουδείς παράνοµος µετανάστης θα νοµιµοποιηθεί”............................
 Η κυβέρνηση αναµένει, έπειτα από επικοινωνία και µε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ότι σήµερα θα υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση της Νοµικής. Οπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι η Αστυνοµία δεν πρόκειται να παρέµβει αν δεν υπάρξει σαφής εντολή από την εισαγγελία και ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί η βίαιηαποµάκρυνση των καταληψιών χωρίς νόµιµη κάλυψη.

ΑΝΑΖΗΤΟΎΣΑΝ ΛΎΣΗ. Το κυβερνητικό τελεσίγραφογια την εφαρµογή του νόµου και την άρση του ασύλου έδωσε η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλουστον πρύτανη τουΠανεπιστηµίου της Αθήνας Θεοδόσιο Πελεγρίνηκαι στον πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, µε τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευµα.

Με δεδοµένο ότι από σήµερα αποφασίσθηκε να λειτουργήσει κανονικά η Νοµική,οι πρυτανικές αρχές αναζητούσαν όλη τη νύχτα λύση προκειµένου να αποχωρήσουν οι µετανάστες χωρίς να επέµβει η Αστυνοµία.

Αργά τη νύχτα, οι πανεπιστηµιακοί µιλούσαν για ελπίδες ειρηνικής αποχώρησης σηµειώνοντας ότι µε τη µεσολάβηση τεσσάρων µη κυβερνητικών οργανώσεων (ΓιατροίτουΚόσµου, Ερυθρός Σταυρός, Αποστολή καιΙνστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) γινόταν συζήτηση για µεταστέγαση των απεργών πείνας σε ιδιωτικό κτίριο της οδού Πατησίων το οποίο εξασφάλισε η Πρυτανεία του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των οργανωτών της κατάληψης, όπως ο κ. Μάρκος Χατζησάββας του Φόρουµ Μεταναστών και ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος του ∆ικτύου Πολιτικών και Κοινωνικών ∆ικαιωµάτων, δήλωναν λίγο πριν από τα µεσάνυχτα στα «ΝΕΑ» ότι «εµείς δεν σταµατάµε τον αγώνα» και ότι «θα µείνουµε εδώ». Πρόσθεταν µάλιστα ότι δεν είχαν την παραµικρή ενηµέρωση για την πρόταση των πανεπιστηµιακών.

Ρόλο µεσολαβητή ανέλαβε και ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο – που πραγµατοποιεί επίσηµο ταξίδι στη Συρία – και του ζήτησε να αναλάβει η Εκκλησία τη στέγαση των µεταναστών - απεργών πείνας. Ο κ. Ιερώνυµος παρέπεµψε τον πρόεδρο του ΣΥΝ στη φιλανθρωπική οργάνωση Αποστολή της Εκκλησίας.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΤΑ ΣΎΡΙΖΑ. Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ , χωρίς να τον κατονοµάσει, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατός του. «Αριστερά δεν είναι η ανοµία», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «δεν είναι Αριστερά να επενδύεις σε µία κοινωνία µπάχαλο, να χαίρεσαι όταν εικόνες καταστροφής κάνουν τον γύρο του κόσµου».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κράτησε και χθες σκληρή στάση: ούτε εισβολή, ούτε κατάληψη της Νοµικής Σχολής υπήρξε από τους µετανάστες, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ καυτηριάζοντας τις αναφορές για κατάχρηση ή ακόµη και παραβίαση του πανεπιστηµιακού ασύλου. Με τη δήλωσηαυτή άσκησε ουσιαστικά κριτική και στα όσα είπε ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος στην δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου προχθές το βράδυ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάχρηση του ασύλου.

Το θέµατης Νοµικής απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος όπου, όπως έγινε αντιληπτό,µεγάλο τµήµατου κόµµατοςόχι µόνο δεν γνώριζε αλλά καιδεν συµφωνεί µε τις ενέργειεςτης Νεολαίας τουΣυνασπισµού.“∆εν είναι ώρα να ζήσουµε νέα ∆εκεµβριανά”, έλεγαν µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας παίρνοντας αποστάσεις από τους χειρισµούς που έγιναν στην Νοµική, κάτιπου έκανε µε σαφήνειακαι ο βουλευτής του κόµµατος ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης εφιστώντας προσοχή.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κάλεσε όλους όσους ενέπλεξαν τους µετανάστες στην υπόθεση του πανεπιστηµιακού ασύλου να αναλογιστούν πού οδηγήθηκαν τα πράγµατα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της ΠΟΣ∆ΕΠ και της πανεπιστηµιακής κοινότητας βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση.

«ΙΈΡΗ» ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ
∆εν µπορεί να συνεχιστεί άλλο η αυτή η αθρόα προσέλευση λαθροµεταναστών. ∆εν µπορεί να το αντέξει η Ελλάδα». Με αυτή τη φράση παρενέβη χθες στην υπόθεση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος κατά τη συνάντηση που είχε µε τον υπουργό Θρησκευµάτων της Συρίας Μοχάµεντ Απντ. Ο κ. Ιερώνυµος τόνισε ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στην Ελλάδα περίπου 150.000 παράνοµοι µετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν µουσουλµανικό θρήσκευµα.
Αναµένεται σήµερα εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση του κτιρίου
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ
οι αρχές φοβούνται ότι τυχόν παράταση της κατάληψης θα µπορούσε να γίνει αφορµή για τη δράση προβοκατόρων µε τελικό στόχο να στηθεί ένα σκηνικό γενικευµένης βίας. ανησυχούν επίσης για το ενδεχόµενο εξάπλωσης του «κινήµατος των καταλήψεων».
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.tanea.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου