Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στα σκαριά... 30ετής επιμήκυνση......

Στα... σκαριά βρίσκεται σχέδιο επιμήκυνσης στα τριάντα έτη της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από την τρόικα.
Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ τη διενέργεια σχετικών συζητήσεων -μετά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέο Αλταφάζ και τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ- επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του ο Γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο, εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία στα 30 έτη. Σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται, η Ε.Ε. σκέφτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για να θέσει τέλος στον θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη....................

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, έχει προτείνει να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη (για την Ελλάδα) και τα επτά (για την Ιρλανδία) στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.
Στην Ευρωζώνη
Η ιδέα εξετάστηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου έγινε επίσης νύξη για την πραγματοποίηση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές Μαρτίου.
Επίσημο έγγραφο της καγκελαρίας, που έφτασε στην κατοχή του Reuters, αναφέρει εξάλλου ότι το Βερολίνο έχει αρχίσει να «μαλακώνει» τη στάση του τόσο στο θέμα διεύρυνσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν λάβει Ελλάδα και Ιρλανδία ή ακόμη της επαναγοράς χρέους.
Στα ανταλλάγματα, όμως, που ζητά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ισχνές αμοιβές, ρήτρες για τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας, εισαγωγή «φρένου» στα χρέη και συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιονομική πειθαρχία. Βάσει του ίδιου εγγράφου, τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν εντός ενός έτους και θα μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο και χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche που δημοσιεύεται σήμερα, εμφανίζεται θετικός στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, αλλά αντιτάσσεται σε δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους. «Εξετάζουμε το διάστημα αυτό εάν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει ωστόσο ότι «δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν». Αλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα «σαφές μήνυμα ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους», σημειώνει παραπέμποντας και σε ανάλογες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο στόχος είναι -μέσω του προγράμματος οικονομικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αποφασιστεί- να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. Επ’ αυτού, διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Ράινερ Μπρίντερλε επιμένει σε συνέντευξή του στο «Spiegel Online» ότι: «Το θέμα για την Ελλάδα είναι τώρα οι δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια. Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας».
ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου