Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκαν 16 τρισ. κ.μ. φυσικό αέριο στα σύνορα...........

Στη θαλάσσια λεκάνη της ανατολικής μεσογείου στο σημείο όπου συνορεύουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας, βρέθηκαν πριν από ένα μήνα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η τεράστια αυτή ποσότητα στην περιοχή Λεβιάθαν όπως ονομάζεται θα αντληθεί τώρα από το Ισραήλ και την Κύπρο παρότι σε αυτήν έχει δικαίωμα και η Ελλάδα. Και τούτο διότι η χώρα μας δεν έχει ορίσει τη δική της ΑΟΖ στην περιοχή.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο reuters ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης ήδη γίνονται συνομιλίες με το Ισραήλ για τη μεταφορά στην Ευρώπη του φυσικού αερίου από την περιοχή λεβιάθαν μέσω της Ελλάδας.
«Οι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα στη Μεσόγειο...............
 Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να θεωρηθεί η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, εφόσον βρίσκεται επί του φυσικού δρόμου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης.
Ο Χ. Παμπούκης επεσήμανε ότι η Κίνα - η οποία προσφέρθηκε πέρυσι να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα - μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, υπό την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι οι Κινεζικές επιχειρήσεις εξετάζουν επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Ελληνικών Σιδηροδρόμων - έχει προταθεί η ιδιωτικοποίηση και των δύο οργανισμών - αλλά αυτό θα γίνει μέσω διαγωνισμού που θα διέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου