Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Η επανάσταση των διοδίων............................


Διαδοχικά θα ανοίγουν σήμερα οι σταθμοί διοδίων από την Τρίπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, λόγω της πανελλαδικής κινητοποίησης κατά των τσουχτερών τιμών.
Παρά τις απειλές για καταγγελίες των συμβάσεων των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων, κάτοικοι και μέλη των κινημάτων "Ακρίβεια STOP - Δεν πληρώνω" θα βγουν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής σε όλους τους σταθμούς διοδίων, σηκώνοντας τις μπάρες σχεδόν σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.
Με σύνθημα "Μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε", οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα καλούν τους οδηγούς να αντισταθούν στο χαράτσι των μεγαλοεργολάβων και δηλώνουν έτοιμες να αναμετρηθούν στα δικαστήρια για την νομιμότητα των διοδίων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,...................................
 το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης καταγράφεται στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης: από Μαλιακό έως Κλειδί φθάνοντας το 15% των οχημάτων, αν και οι φορείς που αντιδρούν κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Μέτωπο σχηματίζουν οι κοινοπραξίες
Την ώρα που το κίνημα "Δεν Πληρώνω", φουντώνει, οι πέντε κοινοπραξίες, που έχουν αναλάβει την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, εξετάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν.
Ήδη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των οδηγών που παρανομούν, όχι όμως και οι φωτογραφίες τους.
Μέχρι στιγµής µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια.
Παράλληλα, οι εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση, απειλώντας με καταγγελία των συμβάσεων και αποχώρηση, καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, λόγω της μη καταβολής διοδίων.
Οι αποικιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, επιτρέπουν τις αυξήσεις στις τιμές, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαπραγματευθεί την αναθεώρησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητοδρόμους ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες κατασχετήρια, εναντίον οδηγών ή να βρουν άλλους τρόπους, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο, να υπάρξουν συνέπειες.
Επίσης, εδώ και λίγο καιρό, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μείωση της ροής των αυτοκινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μη πληρωμή διοδίων, καθώς και την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις.
Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, επιβεβαίωσε ότι η στάση των πολιτών, δημιουργεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση των έργων, με τις κοινοπραξίες να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.
"Υπάρχει η απειλή να φύγουν. Επισήμως δεν μας έχουν θέσει το ζήτημα, αλλά το ακούμε δεξιά κι αριστερα", τόνισε ο κ Μαγκριώτης.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου