Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Στο 4,9% το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων............

Υπερκαλύφθηκε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%,στο 4,9%. To Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,100 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ. .........................
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν πάνω από το ένα τρίτο των εντόκων γραμματίων. «Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε περίπου στο 37%. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να αντλούμε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια απρόσκοπτα», δήλωσε ο Πέτρος Χριστοδούλου.
Η σημερινή δημοπρασία είναι η πρώτη μηνιαία μετά την παύση του Δεκεμβρίου.
Η προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων τον Νοέμβριο υπερκαλύφθηκε κατά 5,1 φορές, με το αποδεκτό ποσό να διαμορφώνεται τελικά στα 480 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ήταν αυξημένη κατά 28 μονάδες βάσης και είχε διαμορφωθεί στο 4,82%.
Τα νέα γραμμάτια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιών τίτλων που λήγουν. Στις 14 Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ετήσιας και εξαμηνιαία διάρκειας, ύψους 3,04 δισ. ευρώ. Τα εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια που λήγουν το Μάιο του 2011 έχουν απόδοση 7,60% στην τιμή ζήτησης και 6,10% στην τιμή προσφοράς, σύμφωνα με διαπραγματευτές.
Την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται και οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων για το έτος στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) από http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου