Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε νερό και τρόφιμα στο ΤΟΚΥΟ!- 239 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ


Την ώρα που τα συνεργεία εξακολουθούν να ρίχνουν νερό στη μονάδα 3 της Φουκουσίμα και προσπαθούν να συνδέσουν με ηλεκτρικό ρεύμα τις εγκαταστάσεις, οι ευρύτερες επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής αρχίζουν να γίνονται ξεκάθαρες μέσα από ίχνη ραδιενέργειας που ήδη εντοπίζονται σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Η Greenpeace επιμένει πως ο εφησυχασμός που προωθεί η πυρηνική βιομηχανία σε σχέση με την "ασφάλεια" των πυρηνικών είναι απολύτως ψευδής. Αν δε αρχίσουμε σήμερα την άμεση απεξάρτηση από τα πυρηνικά και την αντικατάστασή τους από ΑΠΕ, αύριο θα ξαναζήσουμε ένα τέτοιο ατύχημα σε μια άλλη μεριά του κόσμου.
Που εντοπίστηκε ραδιενέργεια;

Στην Ιαπωνία, ίχνη ραδιενεργού Ιωδίου ανιχνεύτηκαν στο πόσιμο νερό του Τόκυο (1,5 1.5Bq/kg - 1,5 Μπεκερέλ ανά κιλό). Ενώ αυτό το επίπεδο ραδιενέργειας..... δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, και είναι χαμηλότερο από το κρατικό, επιτρεπόμενο όριο, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής θα λάβουν μεγαλύτερη έκταση από τη στενή ακτίνα γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μια άλλη πολύ πιο ανησυχητική είδηση αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύονται στο γάλα και το σπανάκι. Πενήντα χιλιόμετρα από το σταθμό Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενεργού Ιωδίου που έχουν εντοπιστεί στο γάλα είναι 5 φορές ψηλότερα από τα κρατικά επιτρεπόμενα όρια (1510 Bq/kg). Σε μια άλλη περιοχή, περισσότερο από 100 χιλιόμετρα πιο μακριά, ανιχνεύτηκε σε σπανάκι ραδιενεργό ιώδιο 7 φορές πάνω από τα κρατικά επιτρεπόμενα όρια που είναι αποδεκτά στην Ιαπωνία για τρόφιμα (15020 Bq/kg). Η Ιαπωνική κυβέρνηση επεξεργάζεται την απαγόρευση πώλησης τροφίμων που προέρχονται από την Περιφέρεια της
Φουκουσίμα.

Το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, μέσα από έναν επίσημο λογαριασμό που άνοιξε στο Twitter στα αγγλικά (http://twitter.com/JPN_PMO), προειδοποιεί, ανάμεσα σε άλλα θέματα, τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας πως η βροχή μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες ραδιενέργειας.

Ο άνεμος εξακολουθεί να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά σήμερα αναμένεται να στραφεί προς τα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εργάτες και διάφορα συνεργεία εξακολουθούν να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Μετά από 10 μέρες, οι μονάδες 5 και 6 (οι οποίες έχουν πληγεί λιγότερο από άλλες) συνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτρισμού.
Ο στόχος ήταν να συνδεθούν άμεσα μετά οι μονάδες 1 και 2 αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Προτεραιότητα είναι οι ρίψεις νερού στη μονάδα 3 με στόχο να ανέβει η στάθμη στα απαραίτητα επίπεδα, αν και δυστυχώς η προσπάθειες ακόμα δεν είναι επιτυχείς. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση, η προσοχή των συνεργείων θα στραφεί στη μονάδα 4. Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη._
farmaki

1 σχόλιο: