Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η Δύση ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση.......

Με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η σύνοδος ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και αραβικών χωρών προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Καντάφι εισέρχονται στα δυτικά προάστια της Βεγγάζης, ενώ η πόλη δέχεται επίθεση από το πυροβολικό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επέμεινε με νέες του δηλώσεις ότι τηρείται η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. «Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της. Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Χάλεντ Καΐμ.
Οι ισχυρισμοί της Τρίπολης δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα που ετοιμάζεται πυρετωδώς να θέσει σε εφαρμογή το ψήφισμα του ΟΗΕ. Οι μαρτυρίες από τις περιοχές που ελέγχει η λιβυκή αντιπολίτευση κάνουν λόγο για συνέχιση των εχθροπραξιών.Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι η Βεγγάζη δέχεται επίθεση με όλμους. Κάτοικοι της πόλης Μισράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ανέφεραν ότι δέχονταν χθες συνεχείς βομβαρδισμούς, ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Καντάφι ότι συνεχίζει την προέλαση του προς την Βεγγάζη................

Με διάγγελμά του την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, διεμήνυσε προς την Τρίπολη ότι οι όροι του ψηφίσματος του ΟΗΕ επιβάλλουν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Λίγο αργότερα, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, είπε στο CNN ότι ο Καντάφι παραβιάζει τους όρους του ψηφίσματος.
Ο Λιβύος ηγέτης από την πλευρά του δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν έχει νομιμοποίηση. «Πρόκειται για στυγνή αποικιοκρατία. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε ο Καντάφι.
Κρίσιμη σύνοδος
Στη Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία οδηγούν την κούρσα για στρατιωτική επέμβαση, θα συνέλθουν σήμερα εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και ηγέτες αραβικών κρατών. Στη σύνοδο θα λάβει μέρος και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Λιβύης, Ταγίπ Ερντογάν και Αλ Μπαγντάντι Αλί Αλ Μαχμούντι αντίστοιχα.

«Θα έχουμε μία σύνοδο στο Παρίσι με όλους τους εμπλεκομένους στις επιχειρήσεις και τη διπλωματική προσπάθεια. Γι αυτό νομίζω ότι θα είναι η σωστή στιγμή για να σταλεί το τελικό μήνυμα», είπε στο BBC ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Υποθέτω ότι μετά τη σύνοδο, πιστεύω τις επόμενες ώρες, θα ξεκινήσουμε τη στρατιωτική επέμβαση», πρόσθεσε ο πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

Ο Ομπάμα στο διάγγελμά του επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα έχουν ως στόχο να αλλάξουν τις συνθήκες σε όλη τη Λιβύη –και όχι μόνο στην Ανατολή που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς- και κάλεσε τις δυνάμεις του Καντάφι να αποσυρθούν από τις δυτικές πόλεις, Ζαουίγια και Μισράτα, καθώς και από το ανατολικό μέτωπο.

«Όλες οι επιθέσεις εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Ομπάμα. «Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση των στρατευμάτων του προς την Βεγγάζη, να τα αποσύρει από την Ατζαβίγια, τη Μισράτα και τη Ζαουίγια και να αποκαταστήσει την παροχή νερού, ρεύματος και αερίου σε όλες τις περιοχές. Πρέπει να επιτραπεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Λιβύης. Είμαι κατηγορηματικός. Αυτοί οι όροι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Αν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί, το ψήφισμα θα εφαρμοσθεί δια της στρατιωτικής δράσης».
Οι επιθέσεις συνεχίζονται
Στη Μισράτα οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δέχτηκαν χθες επίθεσεις από πυροβολικό και άρματα μάχης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός γιατρού στο Reuters, τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς που έγιναν μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης επιμένει ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία στρατιωτική ενέργεια. Ο αναπληρώτης υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Καλίντ Καΐμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατάξει καμία επιχείρηση μετά την κατάπαυση του πυρός. Κάλεσε δε την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Τουρκία να στείλουν παρατηρητές προκειμένου να εποπτεύσουν την τήρηση της εκεχειρίας.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου