Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ


Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η προστασία και ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Παρά την προσπάθειά της να προβληθεί  επικοινωνιακά ως «πράσινη», το πράσινό της περιορίζεται στο χρώμα του ΠΑΣΟΚ και σε μεμονωμένες θετικές αποσπασματικές αποφάσεις , που υπολείπονται κατά πολύ από τις ανάγκες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του σε πρωταρχική παράμετρο για βιώσιμη οικονομία.
Αντιθέτως, μέτρα και νομοσχέδια που υποθηκεύουν οριστικά αυτή την προοπτική, όπως το fasttrack, επιβάλλονται στις τοπικές κοινωνίες σε αντίθεση με την αρχή της διαβούλευσης που τόσο συχνά επικαλείται η κυβέρνηση, είναι ........
.....ανακόλουθα με τις πολιτικές της ΕΕ για στήριξη της δασοπροστασίας ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και παραδίδουν έναν πολύτιμο ελληνικό φυσικό πόρο στα χέρια επενδυτών που βαφτίζουν «αξιοποίηση» την ιδιωτική εκμετάλλευση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν
  • την κυβέρνηση να ανακοινώσει τι σχεδιάζει για τα δάση, όπου οι προτάσεις για εκποίηση δημόσιας περιουσίας δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες.
  • το υπουργείο Περιβάλλοντος να παρουσιάσει τη δασική πολιτική που σχεδιάζει και το ρόλο που θα παίξουν σε αυτή η Δασική Υπηρεσία και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
  • τα συναρμόδια υπουργεία να ανακοινώσουν ποια προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί φέτος για τη δασοπροστασία και τι άλλο προβλέπεται για την προστασία από τις πυρκαγιές, τον αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιών στην αντιπυρική περίοδο και την έγκαιρη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί σε ό,τι απομένει από τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πράσινη οικονομία και να ενισχύσει τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η δασική. Το μνημόνιο και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι ούτε για το ξεπούλημα της δημόσιας δασικής γης ούτε για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που άλλα έλπιζε όταν τους ψήφιζε._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου