Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Έπεσαν τα πρώτα πυρά............



Γαλλικό μιράζ χτύπησε στρατιωτικό όχημα. Η Γαλλική αεροπορία κατέστρεψε τον πρώτο της στόχο δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού. Ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών στο Παρίσι οΝικολά Σαρκοζί. Συμμαχικά αεροσκάφη πετούν ήδη πάνω από τη Λιβύη και σταματούν επιθέσεις του Καντάφι. Ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με τα συμμαχικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο. Ήδη όπως μεταδίδει το Associated Press γαλλικό μιράζ βομβάρδισε στρατιωτικό όχημα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18,45 ώρα Ελλάδας. Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού.
Νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τη Σύνοδο ηγετών από πολλές χώρες του πλανήτη για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου ο Μουάμαρ Καντάφι, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της Δύσης, επιτέθηκε στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. Μάλιστα είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.........
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και "ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό".
"Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", είπε τονίζοντας ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
"Το μέλλον της Λιβύης ανήκει στους κατοίκους της", τόνισε τέλος ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση.
"Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
"Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων".
Από τη πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη αλλά η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε: "Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων".
Νωρίτερα, πριν την αναχώρησή για το Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στη Λιβύη ότι "Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών".
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης (AU) δεν συμμετείχαν τελικά στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Παρίσι, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Αφρικανική Ένωση που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Παρίσι, προετοιμάζει μία προσπάθεια διαμεσολάβησης της τελευταίας στιγμής στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ.
Αναγνωριστικές πτήσεις από γαλλικά και ιταλικά αεροσκάφη
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο, μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης νωρίτερα σήμερα. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Στο μεταξύ, μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου νωρίτερα είχε αναφερθεί βομβαρδισμός σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.
Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή αλ Μαγκρούν.Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.Ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι. "Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή", είπε μέσω email στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του καναδού πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να "συνεργαστεί" για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, αλλά επέμεινε ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Νωρίτερα διπλωματική πηγή ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς θα συμμετάσχουν σε μία πρώτη φάση επιθέσεων στη Λιβύη
ΠΗΓΗ: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου