Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 
Ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός αυτού του χειμώνα είναι η εμφάνιση του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte σε μια σειρά συναυλιών με έργα αποκλειστικά του Μάνου Χατζιδάκι.


Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο Ξαρχάκος αποφάσισε να κάνει μια νέα ανάγνωση στο εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής, τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Χατζιδάκι.


Σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών, που κυκλοφόρησε το 1972, ο Χατζιδάκις μελοποίησε ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονυσίου Σολωμού, Σαπφούς, Μυρτιώτισσας, Γεωργίου Σαραντάρη, Παντελή Πρεβελάκη, Γεωργίου Χορτάτζη και Σολομώντος, ενώ τα ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο η αξεπέραστη ......
....Φλέρυ Νταντωνάκη – η κορυφαία φωνή του Ελληνικού τραγουδιού- και ο Δημήτρης Ψαριανός. Στις παραστάσεις στο Gazarte τον Ερωτικό ερμηνεύουν η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό την διεύθυνση του Ξαρχάκου, η δωρική Μάρθα Φριτζίλα και ο ερμηνευτής της Λένας Πλάτωνος Γιάννης Παλαμίδας. 


Στο δεύτερο μέρος οι δύο ερμηνευτές μαζί με την Ηρώ Σαΐα που γνωρίσαμε από την Σπείρα - Σπείρα του Κραουνάκη ερμηνεύουν τραγούδια από άλλους κύκλους του Χατζιδάκι.  Όσοι δεν το είδαν ακόμα, προλαβαίνουν μέχρι τις 21 Μαρτίου._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου