Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΕΠΗΛΘΕ ''ΤΗΞΗ'' ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΣΙΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ?


Πριν ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε έναν στην πόλη ΑΚΟΥΓΙΟΥ στα παράλια της Τουρκίας που θα αντιδρούσε στην εγκατάσταση ένος πυρηνικού εργοστασίου δίπλα τους, λόγω των νέων ευκαιριών για δουλειά και της υπόσχεσης της καλυτέρευσης του επιπέδου της ζωής.

Δώδεκα μήνες μετά και μόνο η σκέψη προκαλέι αντιδράσεις.....πυρηνικού ολέθρου.

Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής αυτή την εβδομάδα οφείλονται στην σεισμική δόνηση της 11ης Μαρτίου στο Fukushima Daiichi  και τα αποτελέσματά της.

Το Akkuyu είχε αποφασιστεί ότι θα ήταν το σημείο κατασκευής του πρώτου Τούρκικου Αντιδραστήρα  εδώ και τριάντα χρόνια!

Η υποσχέση των Τουρκικών Αρχών ήταν η εξής: ''θα γίνετε το νέο Παρισι (!) μέσα σε πέντε χρόνια'' , σήμερα όμως.....
... η φτώχια δεν φαίνεται να πείθει τους ντόπιους για την αναγκαιότητα της κατασκευής.

Η πόλη του Akkuyu, στην οποία θα κατασκευασθεί το εργοστάσιο από την Ρώσικη εταιρεία Rosatom, βρίσκεται 140 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Μερσίνα. Για να βρεθείς στην περιοχή όμως, πρέπει να έχεις άδεια, η οποία αποκτείται μετά από πολύ κόπο, από την Άγκυρα.

Μέτά τις φοβισμένες αντιδράσεις των κατοίκων οι Τουρκικές Αρχές σκέφτονται την αναγκαστική μετεγκατάσταση των κατοίκων πριν την κατασκευή του εργοστασίου!

Οι κάτοικοι που τα τελευταία χρόνια είχαν προσνατολιστεί στα τουριστικά επαγγέλματα είδαν κατασκευαστική εταιρεία η οποία ξεκίνησε να ετοιμάζει ξενοδοχείο, 5 αστέρων, 16χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, να φεύγει σε μια μέρα.

Ο καθηγητής, Selim İnan, Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Μερσίνας μίλησε για τις ομοιότητες της περιοχής με την Φουκουσίμα λόγω της σεισμικότητας της περιοχής: ''Μόλις 25 χιλιόμετρα από το προτεινόμενο σημείο για το εργοστάσιο υπάρχει το ρήγμα της Ανατολίας''.

Οι καθηγητές των πανεπιστημίων της περιοχής πρωτοστατούν στις αντιδράσεις και ετοιμάζουν δημοψήφισμα για να σταματήσουν την κατασκευή, αλλά ως γνωστόν η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από τέτοια._
farmaki

1 σχόλιο:

  1. Μα τί συζητάμε τώρα;Oι σεισμογόνες χώρες δεν μπορούν να διανοούνται τέτοιες επενδύσεις.Πού πάει η κοινή λογική;Ακόμα και τα πεντάχρονα αν ρωτήσεις θα δώσουν τη σωστή απάντηση.Έχουμε γίνει πολύ θρασσείς απέναντι στον πλανήτη,αλλά μην κάνουμε και διαγωνισμό βλακείας!!!!!!!!Εκτώς και αν μεταλλαχτούμε και δεν χρειαζόμαστε πλέον καθαρό οξυγόνο για να αναπνεύσουμε,αλλά υγειηνά πυρηνικά αέρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή