Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ...


Όταν μια παρέα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα θέλει να περνάει καλά σε πείσμα των καιρών, απλά νοικιάζει ένα λεωφορείο, καλεί άλλους φίλους και όλοι μαζί ξεκινάνε. Παντα υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν τις ευθύνες της οργάνωσης (στην δίκια μας την περίπτωση.."η δραστήρια Θεώνη Λειβαδίτη") Έτσι την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε σε μια ημερήσια εκδρομή για να επισκεφτούμε την κοντινή πόλη "Άρτα" για να εκπλαγούμε ακόμη μια φορά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στεγάζεται σε...
.. νεόδμητο κτήριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου του Γ'ΚΠΣ. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το περίφημο Γεφύρι και από τον κεντρικό οδικός άξονας Ιωαννίνων - Άρτα Το κτίριο, λιτό και απέριττο, με υλικά μοντέρνα που, συνδυάζει στοιχεία του μοντερνισμού και της ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Ο χαμηλός φωτισμός αλλά εύστοχο συγκεντρωμένο στα αντικείμενα δημιουργεί ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στο παρελθών

Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου είναι αφιερωμένο στην αρχαία πόλη της Αμβρακίας που είναι θαμμένη κάτω από την Άρτα. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα.

ΑΝΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ
Τα έθιμα και οι τελετουργίες της ταφής. Σε κλειστές προθήκες εκτίθενται τεφροδόχα αγγείά, που περιείχαν τα υπολείμματα της καύσηςτων νεκρών.
ΕΠΙΤΎΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ
Το κέντρο του δώματίου καλύπτει περίτεχνο βοτσαλωτό δάπεδο και σε τραπέζια εκτιθένται αγγεία που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρχεια του συμποσίου
Στη μέση του κεντρικού δοματίου μια πήλινη εστία
Αποθηκευτικά αγγεία.
Στο λουθρώνας εκτίθεται πήλινος λουτήρας
Αντικείμενα σχετικά΄με τον καλλωπισμό, την ένδυση και την ύφανση καθώς και την ανατροφή των παιδιών.
Η πολιορκία της Αμβρακίάς απο τους Ρωμαίόυς, η περίόδος "ειρηνικής" κατοχής που ακουλούθησε και η μετοίκηση στη νεοίδρυθεί΄σα γειτονική Νικόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου