Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΑ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ 500 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ


Δύο ρωσικά παγοθραυστικά έχουν αναλάβει τη διάσωση ολόκληρου στόλου σκαφών ανοικτά των  Ανατολικών  ακτών της χώρας.
Τα παγοθραυστικά ΄΄Admiral Makarov΄΄ και ΄΄Μαγκαντάν΄΄ έχουν αποσταλεί για να βοηθήσουν πέντε πλοία κολημένα σε πάγο στο στενό Sakhalin. Τώρα, είναι απασχολημένοι με τη διάσωση της μηχανότρατας "Cape Elizabeth", η οποία κινδυνεύει να προσκρούσει στην ξηρά. Ο πάγος γύρω από το πλοίο την παρασύρει προς την ακτή.

Μια άλλη τράτα, το ΄΄Anton Gurin΄΄΄, έχει επίσης στείλει σήμα κινδύνου και χρειάζεται βοήθεια. Άλλα σκάφη  στην περιοχή δήλωσαν ασφαλή και έχουν αρκετές προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν .....
....παρακολουθεί την κατάσταση και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει τους ναύτες. Συζήτησε την κατάσταση με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Igor Levitin, καθώς επίσης και με τους καπετάνιους των πλοίων που είναι παγιδευμένοι και των δύο παγοθραυστικών.

Τρία σκάφη είχαν κολλήσει στον πάγο, την προηγούμενη Πέμπτη. Το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας προειδοποίησε τότε τους ναυτικούς για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Ωστόσο, ορισμένα σκάφη συνέχισαν να οδεύουν προς την κατεύθυνση στα παγωμένα νερά και δύο από αυτά κόλλησαν.
Αρχικά, το "Μαγκαντάν" - ένα μικρότερο παγοθραυστικό - στάλθηκε για να ξεκολλήσει τα σκάφη. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να περάσει τον δύο μέτρων πάχους πάγο.

Το «Ναύαρχος Makarov», το οποίο είναι τρεις φορές πιο ισχυρό, είχε αποσταλεί για να το βοηθήσει.
Συνολικά, περίπου 500 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα στον πάγο. Οι καπετάνιοι λένε δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των πληρωμάτων τους. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η αποστολή διάσωσης θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο καθως ένας ακόμα ισχυρός κυκλώνας πλησιάζει στην περιοχή.

Τέσσερα ελικόπτερα έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή για την εκκένωση των ναυτικών, αν χρειαστεί.΄΄Ξέρουμε τους περιορισμούς των ελικοπτέρων και πώς εξαρτώνται από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, θα πάμε με την επιλογή των παγοθραυστικών΄΄, δήλωσε ο πρωθυπουργός  Πούτιν στον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Igor Levitin.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, τα πλοία θα πρέπει να διασωθούν σήμερα πρωί._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου