Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ευκαιρία μέσα στην κρίση - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος


Τεράστιο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου δώσει αύριο "ψήφο εμπιστοσύνης" στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Μέσα στις εξαιρετικά κρίσιμες επόμενες μέρες για το μέλλον της χώρας, η Greenpeace απευθύνει έκκληση στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος να μην αγνοήσει μία τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μπροστά της. Στο αυριανό Συμβούλιο Περιβάλλοντος η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια από πράσινους πόρους, εφόσον ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι Ευρωπαίοι εταίροι του συμφωνήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής.

Η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών σε 30% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 (από 20% που ισχύει σήμερα), θα δημιουργήσει κεφάλαια ύψους .....
....δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη κατά την περίοδο 2013 – 2020 που θα αναζωογονήσουν την αναπτυξιακή και την κοινωνική πολιτική της χώρας.[1] Η ελληνική κυβέρνηση ήδη υποστηρίζει[2] το στόχο αυτό, απαιτούνται όμως περισσότερες πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί συμφωνία.

Τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace: 'Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ που μπορεί να κατευθύνει στην απεξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα, τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα ανάπτυξη και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την επικράτεια''.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η αναβάθμιση του στόχου σε 30% θα συμβάλει πανευρωπαϊκά έως το 2020:
στη δημιουργία 6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας,
την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 620 δισεκατομμύρια ή κατά 6%
την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων από το 18% στο 22% του ΑΕΠ.
την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
H Greenpeace καλεί τον Έλληνα Υπουργό να εντείνει τις προσπάθειες της Ελλάδας, ώστε η Ευρώπη να αναβαθμίσει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών σε 30% μέσα στο 2011._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου