Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Μελέτη για τις περιπέτειες της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη


Μια νέα μελέτη φωτίζει τις περιπέτειες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το τουρκικό κράτος από το 1923, μέχρι σήμερα.

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Καθ' όλη αυτή την περίοδο το Πατριαρχείο δεν έπαψε να θέτει θέμα επαναλειτουργίας και οι τουρκικές αρχές δεν έπαψαν να αρνούνται, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Το βιβλίο «Ο λαβύρινθος της Χάλκης - Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής» του συγγραφέα-δημοσιογράφου Άρη Αμπατζή, που κυκλοφόρησε ως ατομική έκδοση, πραγματεύεται αυτήν ακριβώς την πορεία της υπόθεσης της Θεολογικής Σχολής από το 1923 μέχρι τις ημέρες μας.

Η προσπάθεια των τουρκικών αρχών για .....
...απαλλοτρίωση της Σχολής στη δεκαετία του 30, η διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας το 1951, οι εξελίξεις γύρω από το κλείσιμό της το 1971, αποτελούν μερικά μόνο από τα θέματα της μελέτης.

Το βιβλίο περιγράφει σε τρία κεφάλαια την πορεία της Σχολής από το 1923 μέχρι το 2011. Ακολουθεί ένα κεφάλαιο με την παρουσίαση τουρκικών θέσεων και απόψεων για τη Θεολογική Σχολή, ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι απόψεις και θεωρήσεις του συγγραφέα. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα παράρτημα στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα και έγγραφα σχετικά με τη Σχολή.

Όπως επισημαίνεται στο βιβλίο: «...η Τουρκία ως επίσημη ιδεολογία και κρατικό σύστημα ποτέ δεν είδε το θέμα των θρησκευτικών και άλλων ελευθεριών των εθνοτικώς μη τούρκων και θρησκευτικώς μη σουνιτών μουσουλμάνων πολιτών της, ως μέρος του συνόλου που λέγεται Τουρκία. Με αποτέλεσμα να κρίνει και να αντιμετωπίζει τη λατρεία, την εκπαίδευση και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα των μη μουσουλμάνων, σαν να πρόκειται για υποθέσεις τουρκογενών σουνιτών...».

Ο Άρης Αμπατζής έχει γράψει και άλλα βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως τα : «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις 2001» και «Ελληνοτουρκικές σχέσεις 2002» (εκδόσεις Κούριερ), «Μαρμαρωμένη Ρωμιοσύνη -Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης (εκδόσεις Λιβάνη), «Islam light -Ο πολιτικός αναχρονισμός στην Τουρκία» (εκδόσεις Θαλλός), «Ποια Τουρκία» (εκδόσεις Πολύτροπον).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου