Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Β. Σόιμπλε – Πρώτα τα νέα μέτρα μετά τα λεφτά!


....αλλιώς, σας τα στρίβω!

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε μιλώντας χθές στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF επέμεινε πως πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα περικοπών από την ελληνική βουλή και μετά να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.

 Όπως όλα δείχνουν κι ενώ οι εργασίες του Eurogroup συνεχίζονται, οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 12 δις ευρώ θα ληφθούν στις αρχές Ιουλίου. Παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για να δοθεί ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους έως 120 δις ευρώ με την εθελοντική συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Γιατί όμως η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις αρχές Ιουλίου ώστε να της δοθεί το τελικό ΟΚ για την επόμενη δόση του παλιού δανείου; Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ήταν σαφής:

«Τα πράγματα έχουν ως εξής: ....
...πριν εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα. Και εκεί απαιτούνται επιπλέον μέτρα. Αυτό έδειξε και ο έλεγχος που έκανε η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Και αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητο να τα λάβει η Ελλάδα για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματά της. Αυτό είναι το αποφασιστικό σημείο. Αύριο θα υπάρξει μια ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και εμείς είπαμε πως πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και μετά να υιοθετήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο θα καθιστά δυνατή την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στο Eurogroup αποφασίστηκε πάντως πως θα δοθεί και ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, αλλά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η εθελοντική συμμετοχή. Γιατί όμως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες να θέλουν μια τέτοια συμμετοχή, τι θα ήταν ελκυστικό για αυτές. Σαφής και πάλι ο κ. Σόιμπλε:

«Πολύ απλά για τον καθένα αυτό που είναι ελκυστικό είναι ότι με μια τέτοια κίνηση μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.  Στην επισήμανση – ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου, ότι τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να υπάρχουν μεγάλες έριδες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα για τον τρόπο που μπορεί να διασωθεί η χώρα και ποιος είναι τελικά ο λόγος που επιβάλλει να δοθούν περισσότερα χρήματα σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα,  ο κ. Σόιμπλε απάντησε:

«Για το λόγο αυτό αποτελεί προϋπόθεση και διαρκούν τόσο πολύ οι συνομιλίες για τη βοήθεια, διότι οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εάν οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις τότε δεν μπορεί να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Αυτό το είπα άλλωστε ξεκάθαρα και στη συζήτηση στη βουλή πριν από την Πεντηκοστή».

Τέλος, στην ερώτηση που του ετέθη για την πιθανή δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως θα πρέπει να επιλυθεί η κρίση με τις υπάρχουσες συμφωνίες και όχι να φανταζόμαστε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν είχαμε μια τελείως διαφορετική νομική διάρθρωση στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου