Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Μέρκελ: Γρήγορη λύση, εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών


αντιού, φεργουέλ,......

Γρήγορη λύση στο ελληνικό ζήτημα με την εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών δήλωσε ότι επιδιώκει η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τo πρώτο μέρος της συνάντησής με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Για τη λύση αυτή έθεσε τρεις προϋποθέσεις: η Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της (και θα ήταν χρήσιμο, εάν βοηθούσε σε αυτό και η αντιπολίτευση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος), η τρόϊκα να προχωρήσει στην τεχνική προεργασία και οι πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, καθώς, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, «δεν έχουμε νομική βάση για να τους εξαναγκάσουμε».

Με τη διατύπωση αυτή η Γερμανία φαίνεται να προκρίνει την αποκαλούμενη «πρωτοβουλία της Βιέννης» για την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών και κινείται προς την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας, η οποία είχε συστήσει τη συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική βάση.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έκανε λόγο για ...
...«επιτυχή έκβαση» των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα και επεσήμανε ότι το Παρίσι επιθυμεί γρήγορη απόφαση σε απόλυτο συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και χωρίς να ενεργοποιήσει διαδικασίες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «πιστωτικό γεγονός».
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μέρκελ και Σαρκοζί συνεχίζουν τις συνομιλίες τους μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνονται επίσης η οικονομική συνεργασία, η νέα ηγεσία στο Δ.Ν.Τ., η κατάσταση στη Λιβύη και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα διαρκέσουν συνολικά περισσότερες από τρεις ώρες. Είναι η πρώτη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής μετά από ολόκληρους μήνες, γεγονός που γερμανικές εφημερίδες επικρίνουν και ερμηνεύουν ως ένδειξη προσωρινής ψυχρότητας στις διμερείς σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου