Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ -ΣΤΟ ΚΑΛΟ


το SILVERCASTLE

Να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις επιλέγουν πολλοί Αλβανοί μετανάστες που επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
    
Σύμφωνα με πηγές του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου, τους τελευταίους 17 μήνες, 48 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν στην περιοχή από επαναπατρισθέντες από την Ελλάδα μετανάστες. 

Οι 25 το πρώτο πεντάμηνο του 2011 και μάλιστα σε παραγωγικούς κλάδους.    Από τη δική της πλευρά η Αλβανία είναι χώρα σε διαρκή και πολλαπλή κρίση. Την ίδια στιγμή που το κύμα μετανάστευσης Αλβανών προς το Δύση συνεχίζεται, εμφανίζεται ο επαναπατρισμός άλλων. 
Η αύξηση του ....
....αριθμού επαναπατριζόμενων αν δεν συνδυαστεί με μέτρα για την ενασχόληση με εργασία θα αυξήσει τα προβλήματα κρίσης στην ίδια την Αλβανία.   

Ένα άλλο στοιχείο που συνδέεται άμεσα με τον επαναπατρισμό μεταναστών από Ελλάδα είναι το γεγονός ότι μέρος αυτών επιστρέφουν διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια που εύκολα έχουν πάρει από ελληνικές τράπεζες. Η αύξηση του αριθμού αυτής της κατηγορίας επαναπατρισμένων είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το ποσοστό των κακών δανείων των ελληνικών τραπεζών.    

Η ελληνική κρίση ωστόσο έχει ωθήσει πολλούς Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα να μετακινήσουν τα χρηματικά αποθέματά τους, από τις ελληνικές τράπεζες στις αλβανικές. Το αρνητικό της υπόθεσης αφορά το γεγονός ότι οι ελληνικές θυγατρικές στην Αλβανία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αυτές τα κεφάλαια χρημάτων των Αλβανών στην Ελλάδα. 


Εντούτοις με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, τα μεταναστευτικά εμβάσματα άγγιξαν φέτος το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας επταετίας Το 2010 περιορίστηκαν στα 690 εκατ. Ευρώ, έναντι 781 εκατ. Ευρώ το 2009, σημειώνοντας έναντι του 2009 μείωση της τάξης του 12%._
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ : http://ypotheto.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου