Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανακαλύφθηκε άγνωστη ταινία με τον Τσάρλι Τσάπλιν

Ανακαλύφθηκε μια άγνωστη ως τώρα βρετανική ταινία προπαγάνδας του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι Τσάπλιν. Η σπάνια κόπια θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο στις 29 Ιουνίου.

Δεν πίστευε την τύχη του ο Morace Park όταν αγόρασε από το eBay ένα παλιό φιλμ για μόλις 3,20 λίρες. Η ταινία-θησαυρός έχει τίτλο «Charlie Chaplin in Zepped» και φέρεται να είναι μια ταινία προπαγάνδας, βρετανικής παραγωγής του 1916. Ο οίκος Bonhams του Λονδίνου που θα την παρουσιάσει σε πλειστηριασμό στις 29 Ιουνίου, εκτιμά την αξία της περίπου στις 100.000 λίρες.

Στη μικρού μήκους ταινία που δεν ξεπερνά τα επτά λεπτά, ο Τσάρλι Τσάπλιν αντιμετωπίζει .....
...ένα γερμανικό φουσκωτό αερόπλοιo τύπου Ζέπελιν. Η ταινία πιθανόν να είχε προβληθεί με σκοπό να καθησυχάσει τις βρετανικές δυνάμεις, όταν είχαν δεχτεί επιθέσεις από γερμανικά Ζέπελιν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου που συνδυάζει την τεχνική stop-motion animation και τα ειδικά εφέ με την παρουσία των ηθοποιών.

Ο Μοrace Park δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική ήταν η ανακάλυψή του. Είχε πάει την ταινία σε ειδικούς στην Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη της. Σύμφωνα με τον κριτικό κινηματογράφου και βιογράφο του Τσάπλιν, David Robinson, πιθανόν ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής να ήξερε τίποτα για αυτήν! Ο άγνωστος σκηνοθέτης δημιούργησε την ταινία συνδυάζοντας αχρησιμοποίητα πλάνα τριών άλλων ταινιών του κωμικού, (τα «His New Profession», «A Jitney Elopement» και «The Tramp») με ειδικά εφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου