Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

''Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών''

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. 

Ο όρος «ναρκωτικά» πιστεύεται ότι δόθηκε από το Γαληνό, το δεύτερο σπουδαιότερο ιατρό της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και τελευταίο χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου, για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση.

Η καταστολή έχει...... αποτύχει και τα αποτελέσματα είναι τραγικά: οι έμποροι θησαυρίζουν, οι τοξικές ουσίες θερίζουν, ενώ χρήστες κάνναβης διώκονται ως εγκληματίες.

Ο προτεινόμενος εξορθολογισμός των ποινών δεν είναι λύση από μόνος του, πρέπει να υπάρξουν πολιτικές μείωσης της βλάβης για τη δημόσια υγεία, αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, για την οικονομία της χώρας και την αξιοπρέπεια των πολιτών της.

Η πολιτική πρέπει να είναι ανάλογη με τις επιπτώσεις κάθε ουσίας και πρέπει να εξετασθούν εναλακτικές όπως αποποινικοποίηση της χρήσης, ανοχή στην αυτοκαλλιέργεια για προσωπική χρήση, κρατικά ελεγχόμενη χορήγηση της ηρωίνης στους τοξικοεξαρτημένους, πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους απεξάρτησης._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου