Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΡΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ: Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ - Μαθητές και γονείς χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση στην Ε.Ε. του 21ου αιώνα


Η πρόσφατη καταδίκη κατοίκων του καταυλισμού Ρομά στον Ασπρόπυργο για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την αδυναμία της οργανωμένης πολιτείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί σε χρόνια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση για την περιοχή.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έως το τέλος του έτους μια Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά διευκρινίζοντας με ποιό τρόπο θα συμβάλλει στην επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων όπως:
  • Τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά των Ρομά θα ολοκληρώνουν τουλάχιστον την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Τη γεφύρωση του .......χάσματος στον τομέα της απασχόλησης μεταξύ των Ρομά και των άλλων πολιτών.
  • Την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους Ρομά και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
  • Τη γεφύρωση του χάσματος ως προς τη στέγαση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, όπως η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

Η σημερινή εικόνα είναι απογοητευτική καθώς πολλά παιδιά υφίστανται φυλετικό αποκλεισμό από την εκπαίδευση ή περιθωριοποιούνται σε σχολεία γκέτο. Στην περιοχή του Ασπροπύργου, καταγγελίες αναφέρουν ότι δεν επιτρέπεται σε παιδιά που θεωρούνται «βρώμικα» ή «ατημέλητα» να επιβιβαστούν στο σχολικό λεωφορείο. Την ίδια στιγμή ο καταυλισμός των Ρομά στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης, αναγκάζοντας τους κατοίκους του καταυλισμού να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και οδηγώντας τους σε παράνομες ενέργειες για την εξασφάλιση ρεύματος και νερού, ενέργειες που διαταράσσουν τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για μια συνολική και βιώσιμη αντιμετώπιση της κατάστασης τόσο στον Ασπρόπυργο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που ζουν Ρομά, αντιμετωπίζοντας τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα. Καλούμε επίσης την κοινωνία, τις οργανώσεις και τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό καταδικάζοντας κάθε διάκριση ή ρατσιστική συμπεριφορά, θέτοντας στο περιθώριο εκδηλώσεις μίσους όπως αυτές που οργανώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Ασπροπύργου._
farmaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου