Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Μέρκελ: Σημαντική πολιτική συμφωνία για την σταθεροποίηση του ευρώ


Την αισιοδοξία της ότι η ελληνική βουλή θα λάβει θετική απόφαση στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ότι το Eurogroup θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ.

Σε καλό δρόμο βλέπει τη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Λίγο μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής η κα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν συνιστούν σημαντική πολιτική συμφωνία για την σταθεροποίηση του ευρώ. Όλα αυτά ωστόσο προϋποθέτουν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Και όπως διευκρίνισε η καγκελάριος στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη σύνοδο: «Θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνουν ..
...τα πάντα προκειμένου να έχει θετική έκβαση η ψηφοφορία και για τον λόγο αυτόν δεν θέλω να συμμετάσχω σε εικοτολογίες. Εκτιμώ ότι οι υπουργοί Οικονομικών στην συνεδρίασή τους στις 3 Ιουλίου θα ασχοληθούν με όλες τις πτυχές προκειμένου και στο ζήτημα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα να βρεθούν λύσεις».

Πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Άγκελα Μέρκελ
Με τα πακέτα στήριξης η ευρωζώνη «αγοράζει χρόνο» υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι παράπλευρες συνέπειες είναι απρόβλεπτες. «Προς το παρόν δεν έχουμε τα εργαλεία προκειμένου να κάνουμε κάτι τέτοιο με ελεγχόμενο τρόπο», διευκρίνισε η καγκελάριος, μιλώντας χθες στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ARD. Σύμφωνα με την κα Μέρκελ είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Και η εκπλήρωση των όρων ελέγχεται αυστηρά, υπογράμμισε η κα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην τρόικα. «Οι έλεγχοι γίνονται ανά τρίμηνο και έχω εμπιστοσύνη στους τρεις θεσμούς που τους διεξάγουν, στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Εξαντλούν την τεχνογνωσία τους έτσι ώστε το πρόγραμμα που επεξεργάζονται να είναι αποτελεσματικό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν δύσκολο και μακρύ δρόμο -αρκεί να αναλογισθούμε τις ιδιωτικοποιήσεις που απαιτούν χρόνο. Αυτό το γνωρίζει η Ελλάδα, το γνωρίζουν όλοι», τόνισε η καγκελάριος. 

Η διατήρηση και η σταθερότητα του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων
Προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας η σταθερότητα του ευρώ
Αναφερόμενη στη σημασία της αποτροπής μιας χρεοκοπίας, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «το θέμα είναι πώς θα διατηρήσουμε όλοι εμείς το ευρώ ως κοινό μας νόμισμα. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει σ’ αυτό, ιδίως δε όσοι αντιμετωπίζουν μια κρίση χρέους». Γι’ αυτό και απαιτούνται πολλά από την Ελλάδα και τους πολίτες της, τόνισε η καγκελάριος και αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της Αθήνας: «Ο έλληνας πρωθυπουργός μας περιέγραψε σαφώς την αποφασιστικότητα, με την οποία προτίθεται να εφαρμόσει τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, έρευνα. Από την άλλη, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και κάθε κράτους-μέλους, η διατήρηση και σταθερότητα του ευρώ».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου