Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΤΟΥ .......ΠΑΣΧΑ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://www.adespoto.gr
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χαριτωμένα κουνελάκια εμφανίζονται στα κλουβιά των pet shops προς πώληση, αφού γίνονται συχνά δώρο σε παιδάκια. 


Οι γονείς θεωρούν λανθασμένα ότι δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα και τελικά καταλήγουν ανεπιθύμητα. Παρότι τα κουνελάκια δεν χρειάζονται βόλτα όπως ο σκύλος, χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και αρκετό χρόνο για την καθαριότητα του κλουβιού τους.
Ένα κουνελάκι δεν είναι μόνο για το Πάσχα αλλά για πολλά χρόνια. Ενημερωθείτε πριν πάρετε ένα κουνελάκι και μην αγοράζετε ζώα για δώρο, σε οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν κατοικίδιο.

Τα κουνελάκια είναι γενικά ήσυχα ζώα και μπορούν να εκπαιδευτούν να φοράνε λουράκι και σαμαράκι όμως δεν μπορείτε να τα πάρετε βόλτα ή να τα παίρνετε μαζί σας. Αγχώνονται πάρα πολύ και στρεσάρονται σε περιβάλλον που δεν γνωρίζουν.

Τα κουνέλια ζουν περίπου 10 χρόνια και θυμηθείτε ότι ''κουνελάκια'' είναι μόνο για 6 μήνες. Μετά μεγαλώνουν και γίνονται κανονικοί λαγοί ενώ τα μίνι κουνελάκια πολλές φορές είναι ....

...ένα μεγάλο ψέμμα των πετ σοπ που θέλουν να πουλήσουν ό,τι ακριβώς έχει ζήτηση. Αν και υπάρχουν μικροκαμωμένες ράτσες κουνελιών, σπάνια μπορείτε να πιστοποιήσετε ότι το κουνελάκι θα παραμείνει μικρό και δεν γίνει λαγός 5 κιλών! Κι αυτό γιατί στα πετ σοπ τα κουνελάκια ζευγαρώνουν όσο ζουν στα κλουβιά πριν πωληθούν με αποτέλεσμα να γίνονται μίξεις μικρόσωμων και μεγαλόσωμων αφού κανείς δεν τα ελέγχει, ούτε γίνεται...επιλεκτική εκτροφή.

Παρότι έχουν μαλακή γούνα και όλοι θέλουν να τα χαϊδέψουν, ταράζονται όταν τα σηκώνετε ψηλά, για αγκαλιά. Έτσι, στα παιδιά που αρέσει να παίρνουν αγκαλιά ένα ζώο, ίσως τα γρατζουνίσουν κατά λάθος με τα νύχια των ποδιών τους στην προσπάθεια τους να ξανα κατέβουν στο έδαφος. Οι μητέρες κουνέλες δεν σηκώνουν τα μωρά τους, αφού είναι ζώα που ζουν χαμηλά στο έδαφος και έτσι τα κουνελάκια δεν έχουν αίσθηση του ύψους με αποτέλεσμα να φοβούνται όταν τα σηκώνει κάποιος ψηλά, κάνοντας ένα χαρακτηριστικό κλώτσημα.

Τα κουνελάκια μπορεί να είναι μικρά αλλά χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα, στείρωση, θεραπεία για τριχόμπαλες και άλλες ασθένειες και κοπή νυχιών από επαγγελματίες. Αυτά σημαίνουν έξοδα, όπως κάθε άλλο ζώο.

Παρότι όλοι νομίζουν λανθασμένα ότι τα κουνέλια ζουν σε κλουβιά, κανένα κουνέλι δεν είναι χαρούμενο μέσα σε κλουβί, όσο μεγάλο και αν είναι! Χρειάζονται καθημερινή άσκηση (δηλαδή να τρέχουν ελεύθερα μέσα στο σπίτι) ενώ παράλληλα μασάνε καλώδια και χαλιά αν δεν ασχοληθείτε μαζί τους! Χρειάζονται ειδικό γρασίδι και παιχνίδια και μεγάλο ευρύχωρο κλουβί για τις ώρες που λείπετε.

Χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα και παρότι υπάρχει ειδικό άχυρο ή άμμος για την ανάγκη τους, που τοποθετείται μέσα στο κλουβί, πάντα μυρίζει έντονα και χρειάζεται καθημερινός καθαρισμός του κλουβιού τους. Αυτός είναι και ο συχνότερος λόγος που τα κουνέλια γίνονται ανεπιθύμητα αφού οι γονείς που έχουν πολλές υποχρεώσεις δεν είναι πάντα σε θέση να καθαρίζουν το ζώο ενώ τα παιδιά γρήγορα ξεχνάνε τις υποχρεώσεις τους συν το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση αν είναι μικρά να καθαρίσουν σωστά και να απολυμάνουν το κλουβί.

Τα κουνέλια είναι ευαίσθητα και δεν τους αρέσει η ζέστη και ο ήλιος. Χρειάζονται δροσερές θερμοκρασίες. Επίσης, δεν μιλάνε, δεν κάνουν ήχους όπως ο σκύλος ή η γάτα και δεν μπορούν να σας πουν τι χρειάζονται. Θα πρέπει να καταλαβαίνετε τι χρειάζονται.

Τα κουνελάκια είναι πολύ γλυκά ζώα, είναι χαριτωμένα και έξυπνα και δένονται με τον ιδιοκτήτη τους και δεν ενοχλούν.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να πάρετε ένα κουνελάκι,ενημερωθείτε για τη φροντίδα, τις τροφές και την περιποίηση που χρειάζεται, από βιβλία και από το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα περίπλοκες ασθένειες που μπορεί να πάθουν αν παραμεληθούν. Για παράδειγμα, τα δόντια τους μπορεί να μακρύνουν πολύ και να μην μπορούν μετά να φάνε!


Τα κουνελάκια χρειάζονται δέσμευση για μια ζωή απ όποιον τα αποκτά.
Αλλιώς μην αγοράζετε ζωντανά..πάρτε σοκολατένια και χαρείτε τα μόνο για το Πάσχα!!!

Κουνελάκια: Δεν είναι μόνο για το Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου