Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Στη Γερμανία η νηστεία είναι και πάλι στη μόδα


Η νηστεία αλλάζει μορφή και φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Γερμανία. Όλο και περισσότεροι Γερμανοί αλλάζουν τις συνήθειές του την περίοδο της Σαρακοστής και απέχουν από το αλκοόλ ή ακόμα και από την τηλεόραση.

Η νηστεία δεν είναι πια άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία.
Πολλοί Γερμανοί τη βλέπουν σαν μια καλή ευκαιρία για μια πιο συγκρατημένη ζωή και σαν ένα τεστ αυτοσυγκράτησης.
Το τι στερείται ο καθένας κατά τη νηστεία διαφέρει. Οι περισσότεροι απέχουν από το αλκοόλ, άλλοι κλείνουν την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό, μερικοί μάλιστα χρησιμοποιούν μόνον μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο καθένας ανάλογα με την «εξάρτησή» του.

«Ναι» στην απεξάρτηση, αλλά για περιορισμένο χρόνο. Ναι στην αποχή από το αλκοόλ, όχι στην οριστική αποτοξίνωση.

Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζει κανείς να νηστέψει διαφέρουν και ο καθένας απέχει από κάτι που του αρέσει και θα του λείψει.
Έτσι ο .....
..39χρονος Ζόλταν από το Βερολίνο δεν καταναλώνει αλκοόλ αυτές τις εβδομάδες. Η θρησκεία δίνει μόνο την αφορμή, ο πραγματικός λόγος είναι η προσπάθεια να διαχειριστεί κανείς τη ζωή του χωρίς την επιρροή του αλκοόλ και έτσι να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα με διαφορετικό τρόπο.
Ο ίδιος εξηγεί ότι με το αλκοόλ περνάει καλά, γνωρίζει γυναίκες, αλλά ξενυχτάει και καταναλώνει ατέλειωτα λίτρα μπίρας και οινοπνευματωδών. Με τη αποχή από το αλκοόλ αισθάνεται πως «παίρνει κανείς την μοίρα στα χέρια του. Αλλάζει το πεπρωμένο του».

Ούτε και ο Στέφαν από την Κολωνία δηλώνει θρησκευόμενος. Νηστεύει όμως κάθε χρόνο, καθώς στην Κολωνία, την πρωτεύουσα του γερμανικού καρναβαλιού, η μπίρα ρέει άφθονη την τελευταία βδομάδα της αποκριάς και η Σαρακοστή είναι για πολλούς καθολικούς μια ευκαιρία για μια πιο εγκρατή ζωή.
Όπως λέει ο ίδιος, η νηστεία που κάνει δεν έχει σχέση με τη θρησκευτική πίστη, αλλά με την πίστη στον εαυτό του, διότι έτσι μόνον «συνειδητοποιείς πραγματικά πόσο αλκοόλ πίνεις συνήθως. Όταν βγαίνεις και μένεις νηφάλιος παρατηρείς πόσο αλλόκοτα συμπεριφέρονται οι γύρω σου όταν πίνουν. Σε κάνει να ντρέπεσαι όταν σκέφτεσαι πως και εσύ συμπεριφέρεσαι έτσι όταν πίνεις».

Την περίοδο της νηστείας η αποχή από το αλκοόλ είναι πιο εύκολη, καθώς πολλά μαγαζιά προσαρμόζονται και προσφέρουν πολλά είδη μη αλκοολούχας μπίρας, η οποία δεν έχει μόνο την ίδια γεύση με μια κανονική μπύρα, αλλά και την ίδια εμφάνιση.
Έτσι «δεν προσελκύεις την προσοχή των υπολοίπων θαμώνων και μπορείς με ηρεμία να παρατηρείς πως συμπεριφέρονται οι γύρω σου», όπως εξηγεί ο Ζόλταν.

Γιατί όμως μετά το τέλος της νηστείας να ξεκινήσει κανείς να καταναλώνει πάλι αλκοόλ; «Μα αυτό είναι το νόημα της νηστείας, να απέχεις από κάτι που σου αρέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει ο Ζόλταν.

Ο ίδιος βλέπει την νηστεία σαν μια ευκαιρία να δει τη ζωή από άλλη οπτική και να αποφασίσει αν θέλει να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά του. Αλλά μέχρι εκεί.
Άλλωστε για τον Ζόλταν, στην πρώτη μπίρα μετά από εβδομάδες αποχής είναι σαν να συναντάς έναν παλιό φίλο, τον εαυτό σου.

Silke Wünsch / Σαντίνα Μαρκέτου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου