Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τα πιο «μισητά» βιβλία στις ΗΠΑ


Ο «Γενναίος νέος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ και το μελό μπεστ σέλερ «Twilight» της Στέφανι Μέγιερ περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πιο μισητά βιβλία στις ΗΠΑ.

Το γνωστό έργο του Άλντους Χάξλεϊ, «Γενναίος νέος κόσμος» βρίσκεται ψηλά στην λίστα των πιο «μισητών» βιβλίων στις ΗΠΑ και κάποιες ομάδες αμερικανών θα ήθελαν να το απαγορεύσουν, αλλά ευτυχώς δεν έχουν αυτή τη δικαιοδοσία.

Η Ένωση των Αμερικανικών Βιβλιοθηκών δημοσιοποίησε, όπως κάθε χρόνο, την λίστα με τα δέκα βιβλία που ομάδες πολιτών θέλησαν να απαγορευθούν στις ΗΠΑ. Στο στόχαστρο βρέθηκε πρώτο το .....
....«And Tango Makes Three» με θέμα δυο αρσενικούς πιγκουίνους στον ζωολογικό κήπο του Central Park στην Νέα Υόρκη οι οποίοι υιοθετούν ένα μικρό πουλάκι. Οι αντιδράσεις προήλθαν από ομάδες αναγνωστών που δεν είδαν με καλό μάτι τα σχόλια περί θρησκείας αλλά και το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας.

Το «The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian» περιλαμβάνει σκηνές αυνανισμού, καθιστώντας το μυθιστόρημα ως το δεύτερο πιο «μισητό» βιβλίο, χάρη στις διαμαρτυρίες γονέων στο Mιζούρι.

Τρίτο βιβλίο της λίστας είναι το διάσημο έργο «Γενναίος νέος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον όπου τα βιβλία απαγορεύονται. Τα υπόλοιπα βιβλία της λίστας είναι όλα σύγχρονες κυκλοφορίες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμη και κλασικοί τίτλοι, όπως ο «Φύλακας στη σίκαλη» του Σάλιντζερ, προκαλούσαν αναταραχές. Το πρόσφατο διάστημα οι περισσότερες από τις 348 συνολικά καταγγελίες για απαγόρευση βιβλίων, αναφέρονται σε σύγχρονα μυθιστορήματα και διηγήματα.

Η λίστα «της ντροπής» φέτος έχει ως εξής:

«And Tango Makes Three» των Peter Parnell and Justin Richardson.

«The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian» του Sherman Alexie

«Brave New World» του Aldous Huxley

«Crank» της Ellen Hopkins

«The Hunger Games» της Suzanne Collins

«Lush» της Natasha Friend

«What My Mother Doesn't Know» της Sonya Sones

«Nickel and Dimed: On (Not) Getting By In America» της Barbara Ehrenreich

«Revolutionary Voices: A Multicultural Queer Youth Anthology» της Amy Sonnie

«Twilight» της Stephenie Meyer

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου