Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ''ΣΟΥΗΔΙΚΟ'' ΚΛΙΜΑ,.... ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ

η Πρεσβεία μας στην Στοκχόλμη
Ρεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης 
ΣΤΟ NOOZ.GR

Διαστάσεις έλαβε στα σουηδικά ΜΜΕ- και κατ’ επέκταση στον τοπικό πληθυσμό- η υπόθεση ενός e-mail από διπλωμάτη της ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, το οποίο περιείχε προσβλητικές αναφορές για τις γυναίκες της Σουηδίας. Ρεπορτάζ σουηδικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Β. ΜΠ, οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, παύθηκε από τη θέση του, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου e-mail από το τηλεοπτικό κανάλι TV4.

«Εσύ πρέπει να ντρέπεσαι»

Συγκεκριμένα, ο Β. ΜΠ, απαντώντας σε σουηδό πολίτη, ο οποίος- με e-mail προς την Πρεσβεία- διαμαρτυρόταν για τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης, να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος Έλληνα στη Σάμο, μετά από καταγγελία 50χρονης Σουηδέζας ότι υπέστη βιασμό το καλοκαίρι του 2009, αλλά να διώκει την ίδια για συκοφαντική δυσφήμιση, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι οι Σουηδοί οφείλουν να .........ντρέπονται για τη συμπεριφορά των γυναικών τους στο εξωτερικό, αλλά και με αλλοδαπούς στη Σουηδία. 

Επικαλούμενος την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και έναν οδηγό Ταξί, σημειώνει ότι οι Σουηδέζες υποβάλλουν μηνύσεις– μετά από φερόμενο βιασμό- για να εισπράξουν το χρηματικό ποσό που δικαιούνται μετά από σχετική  ασφάλιση. Υπονοεί δε ότι αυτή είναι μία πάγια τακτική τους.

Κατόπιν αναφέρει τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία που ξέσπασε η υπόθεση με τη- φερόμενη ως- βιασθείσα στη Σάμο, αποδίδοντας το στους σουηδούς τουριστικούς πράκτορες που επιδιώκουν να μεγαλώσουν προς όφελος τους τα τουριστικά πακέτα προς την Τουρκία.

Ο Έλληνας διπλωμάτης ολοκληρώνει το ηλεκτρονικό του μήνυμα, απαιτώντας  περισσότερη ευγένεια στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται ο αποστολέας στην Πρεσβεία και σε αυτόν.

Η απάντηση παίρνει δημοσιότητα

Ο αποστολέας του αρχικού e-mail, Jan Tordsson, εξοργίστηκε από την απάντηση του έλληνα διπλωμάτη και ως αντίδραση γνωστοποίησε το περιεχόμενο στο δελτίο ειδήσεων του TV4, το οποίο παρουσίασε το θέμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σε δηλώσεις του τόνισε: «Ήμουν εντελώς σοκαρισμένος. Βασικά είναι σαν να κόβεις με το πριόνι το μισό πληθυσμό της Σουηδίας. Το έργο αυτού του ανθρώπου φυσικά, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι οι εμπορικές σχέσεις. Αυτά που εκφράζει για μια τέτοια σημαντική ομάδα σουηδών τουριστών, για τις γυναίκες, είναι εξωφρενικά».

Το ρεπορτάζ για την «Άννα»

Το ίδιο κανάλι είχε παρουσιάσει, δύο ημέρες νωρίτερα, την είδηση ότι η «Άννα», ενώ κατήγγειλε ότι είχε βιαστεί κατά τις διακοπές της στη Σάμο, τώρα διώκεται στην Ελλάδα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε ότι η «Άννα» δήλωσε πως βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε το τελευταίο βράδυ των διακοπών της, και ότι όταν εξετάστηκε σε νοσοκομείο, αμέσως μετά την επιστροφή της στη Σουηδία, ο γιατρός διαπίστωσε ότι είχε τραύματα από αμβλύ αντικείμενο στο σώμα και τραυματισμούς στην κοιλιακή χώρα. Τα ιατρικά πιστοποιητικά μεταφράστηκαν και στάλθηκαν στην Ελλάδα, αλλά η εισαγγελία άσκησε δίωξη στην «Άννα» για συκοφαντική δυσφήμηση. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, στο φύλλο τις 15ης Απριλίου, ρεπόρτερ του TV4 απευθύνθηκε στον έλληνα διπλωμάτη, ζητώντας να μάθει ποιο είναι, κατά τον ίδιο, το είδος συμπεριφοράς που έχουν οι Σουηδέζες. Εκείνος, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ένα αστείο. Πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο, για παράδειγμα, διαδήλωναν σουηδέζες γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: Παρακαλούμε κοιμηθείτε μαζί μας, δεν έχουμε το AIDS».

Η απάντηση της ελληνικής Πρεσβείας

Η αντίδραση της ελληνικής Πρεσβείας, μέσω δήλωσης της εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου προς τα σουηδικά ΜΜΕ, ήταν άμεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του διπλωμάτη, που δεν εκφράζουν την ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία, αλλά ούτε και την κυβέρνηση. 

Επεσήμανε, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα μια φιλόξενη χώρα ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες, ενώ κατέληξε πώς ζητήθηκε από τον ακόλουθο να εγκαταλείψει τόσο την Πρεσβεία, όσο και την Σουηδία άμεσα.

Ανοιχτή επιστολή- κατηγορώ για την Ελλάδα

Σε ανοιχτή τους επιστολή, δύο σουηδοί δικηγόροι καταφέρονταν εναντίον της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι στην υπόθεση της «Άννας» η ελληνική Δικαιοσύνη βάσισε την απόφαση της να κατηγορήσει την ίδια για ψευδή καταγγελία βιασμού στην υπόθεση ότι γυναίκες από τη Σκανδιναβία συχνά καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού.

Σε απαντητική του επιστολή, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι θα ζητήσει την πλήρη διερεύνηση του ζητήματος. 

Πλήγμα για την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου;

Το nooz.gr πληροφορήθηκε για το περιστατικό από συνταξιούχο σουηδό διπλωμάτη, η οποία μας απέστειλε και τις σχετικές πληροφορίες. Μας αποκάλυψε επίσης ότι το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα fora και στα blogs της χώρας, όπου εκατοντάδες χρήστες του Ίντερνετ αφού εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην «Άννα», χρησιμοποιούσαν αρνητικά σχόλια εναντίον της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αποτελεί πλέον τόπο καλοκαιρινού προορισμού γι’ αυτούς.

Η συνταξιούχος διπλωμάτης εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι οι περισσότεροι Σουηδοί αγαπούν και γνωρίζουν την Ελλάδα, συνεπώς δεν θα επηρεάσει την κρίση τους ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως το παραπάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σουηδοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του σουηδικού υπουργείου Τουρισμού.

Οι νόμοι περί βιασμού

Ομολογουμένως το νομικό καθεστώς που επικρατεί στη Σουηδία αναφορικά με τους βιασμούς είναι εξαιρετικά περίπλοκο, και ως επί το πλείστον πάντα υπέρ της καταγγέλλουσας. Αυτό το κατάλαβε για τα καλά ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό στη χώρα, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε με δύο Σουηδέζες ήταν απολύτως συναινετικές. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι σουηδικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «λαθεμένη εντύπωση» των Ελλήνων, όσον αφορά στην «ασφάλεια βιασμού» που έχουν οι Σουηδέζες, κάτι που θα συνιστούσε δέλεαρ για καταγγελίες μετά από διακοπές. Τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…

Τα επίμαχα e-mails


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου