Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΩΤΙΑ ΟΧΙ ''ΣΠΙΘΑ'' -ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://diakyvernisi.blogspot.com
γράφει ο πάροικος

Οι παραιτήσεις του Στέφανου Ληναίου και του Δημήτρη Καζάκη από τη "ΣΠΙΘΑ", τις οποίες παραθέτω παρακάτω, αποτελούν απλώς ενυπόγραφες βεβαιώσεις αυτού που κάποιοι άλλοι αριστεροί εκτιμούσαν ήδη από την ημέρα της πρώτης διακήρυξης της Κίνησης [..] του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και πολύ πριν απ΄αυτήν.  

Τα αποσιωπητικά έχουν σκοπό να δηλώσουν ότι καθίστανται περιττές οι λέξεις "Ανεξάρτητων" και  "Πολιτών" στον τίτλο ενός πολιτικού εγχειρήματος που ήταν για μας φανερό εξ αρχής ότι διαπνέεται κατά βάση από τις ακόρεστες προσωπικές φιλοδοξίες του Μίκη. Αντιθέτως, η κτητική αντωνυμία "του" ακολουθούμενη από το όνομα του συνθέτη ταιριάζει περίφημα στην άμετρη φιλοδοξία του από την οποία ελάχιστοι Έλληνες -είναι αλήθεια- έδειξαν να ενοχλούνται μέχρι σήμερα και που όμως εξηγεί ανάμεσα στα άλλα και τις κατά καιρούς .........πολιτικές μεταστροφές του, τις αστοχίες και τα ατοπήματά του!

Ο εθνικοαπελευθερωτικός μεγαλοϊδεατισμός είναι απαραίτητο στοιχείο στη ρητορεία κάθε πολιτικού ηγετίσκου που επιφυλάσσει στον εαυτό του τον τίτλο του εθνικού απελευθερωτή, του ήρωα, του γενάρχη κ.λπ. Ο  Μ.Θ. διακατεχόταν πάντα από μια εγωμανία και μια αρρωστημένη φιλοδοξία που είναι πανταχού παρούσες και τα πάντα πληρούσες: παρούσες στα ατέλειωτα σίριαλ των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών του συνεντεύξεων, πληρούσες την ΕΡΤ κατά την απολυταρχική θητεία του σ' αυτήν οπότε τα μουσικά σύνολα της εθνικής μας ραδιοτηλεόρασης είχαν ως πρώτιστο και σχεδόν μοναδικό σκοπό τη διάδοση του "Άξιον Εστί" και του λοιπού έργου του ανά την Ελλάδα και την υφήλιο, παρούσες στις διαμαρτυρίες σχετικά με το "μικρό" αριθμό συναυλιών του στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις ατελείωτες περιαυτολογικές εξιστορήσεις του, αλλά και στην ίδια την προμετωπίδα της Κίνησής του, που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το ποιός είναι ο εμπνευστής της λαϊκής αντίστασης στην Ελλάδα της τρόικας και του μνημονίου: "Σήμερα βάζω εγώ μια σπίθα και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η φωτιά που θα μας σώσει"

Μαθαίνουμε λοιπόν πως ο σωτήρας της πατρίδας και του έθνους είναι ο πολυβραβευμένος μας συνθέτης, προειδοποιούμαστε πως η ληξιαρχική πράξη γέννησης της αντίστασης συμπίπτει με την ιδρυτική διακήρυξη της Σπίθας (κάτι σαν κατοχύρωση προτεραίας ημερομηνίας, για λόγους copyright) και προφανώς πως κάθε άλλη υποψηφιότητα για το ρόλο του εθνοσωτήρα θα πρέπει να θεωρείται κίβδηλη και άκυρη.  Το ότι σε σχέση με την αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών η παρέμβαση Θεοδωράκη έγινε με πολύμηνη καθυστέρηση αποτελεί φαίνεται μικρή ιστορική λεπτομέρεια άνευ σημασίας  η οποία φυσικά και ήταν αδύνατο να τον αποτρέψει από τη ανάρτηση της προμετωπίδας αλλά και από την ίδια τη βάπτιση του κινήματός του με τον.. εμπρηστικό και εκρηκτικό τίτλο "Σπίθα". Για το καθυστερημένο ξύπνημα Θεοδωράκη και άλλων γενναίων του πνεύματος και της τέχνης ίσως θα άξιζε να διαβαστεί το άρθρο "Η αντίσταση κι ο ύπνος των γενναίων" του Σπύρου Ραυτόπουλου. Η αλήθεια καμιά φορά κρύβεται σε μικρές λεπτομέρειες όπως οι ημερομηνίες, οι τίτλοι, οι ονομασίες, οι προμετωπίδες, κάποιες συμπεριφορές. Μπορούν έτσι να αποκαλυφθούν προθέσεις και πλευρές της πραγματικότητας πολύ πριν διαπιστωθούν σε μακροσκελείς διακηρύξεις και νέες μεταστροφές. 

Πριν λοιπόν ακόμα ασχοληθεί κάποιος με τον απίστευτο λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον παραληρηματικό λόγο του Μ. Θ. τόσο στο κείμενο της διακήρυξης όσο και αλλού,  θα ήταν σκόπιμο και αρκετά χρήσιμο το να ξεκινήσει με τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται βέβαια περί Σπίθας αλλά ήδη περί Καπνού. Το πόσος καπνός προέρχεται από τη φωτιά που ήδη καίει και που άναψαν ασφαλώς άλλοι, και πόσος από τα προσωπικά συντρίμμια του Μίκη είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
___________________________________
Ακολουθούν οι επιστολές παραίτησης των Δημήτρη Καζάκη και Στέφανου Ληναίου, (όπως δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών)

Επιστολή του Δημήτρη Καζάκη 

Αγαπητέ Μίκη,

Όπως σας έχω εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως οργάνωση δεν είχε σχέση τόσο με πρόσωπα, όσο με έναν μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος ήθελε να αλώσει την Σπίθα και να την μετατρέψει σε μια νέου τύπου φασιστική οργάνωση. Τα ηνία κρατά συγκεκριμένο «ίδρυμα» πέραν του Ατλαντικού. Το ίδιο που κατασκεύασε την otpor στην Γιουγκοσλαβία και συνέβαλε στις «πορτοκαλί επαναστάσεις» στην Ουκρανία, την Γεωργία και αλλού.

Όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρώ πλέον ότι το παρακράτος υπερίσχυσε. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να προστατέψω το όνομα, την ιστορία και κυρίως την υστεροφημία σας. Δυστυχώς απέτυχα.

Όπως σας είχα εξηγήσει εξαρχής, προσωπικά έχω αφιερωθεί στην ιδέα του νέου ΕΑΜ. Την παλεύω, με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτω, πολύ καιρό πριν υπάρξει η Σπίθα. Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το νέο ΕΑΜ θα γεννηθεί. Όχι γιατί το θέλω εγώ, αλλά γιατί είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό και την Ελλάδα. Όταν δημιουργηθεί – μιας και είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει – προσωπικά θα βρίσκομαι στις γραμμές του, απλός στρατιώτης όπως ήμουν πάντα. Το δυστύχημα είναι ότι θα έχει απέναντί του και τους μελανοχιτώνες του παρακράτους που έχει διαλέξει τη Σπίθα για να τους εκκολάψει.

Αποχωρώ από την Σπίθα και την συμβουλευτικής σας, μιας και ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν έχει καμμιά σχέση με τον δικό μου.

Ευχαριστώ,
Δημήτρης Καζάκης
__________________________________________________________


Επιστολή του Στέφανου Ληναίου 

Αγαπητέ  Μίκη

Διάβασα σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα,  την αναπάντεχη, ολοκληρωτική μεταστροφή της ΣΠΙΘΑΣ και  λυπήθηκα πάρα πολύ. 

Όπως είναι φυσικό, μου είναι αδύνατο πλέον να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα σου. Δεν μου το επιτρέπει ο χαρακτήρας μου, τον οποίο ξέρεις πολύ καλά.

 Όπως ακριβώς έκανα κάθε φορά, στα 50 χρόνια της γνωριμίας μας που αποφάσιζες παρόμοιες, ακατανόητες, μεταστροφές. Θέλοντας πάντα να υπερασπιστώ το μεγάλο έργο σου και τους μεγάλους αγώνες σου που κάποιοι προσπαθούσαν και προσπαθούν, συστηματικά, να αμαυρώσουν.
 Παραμένω μαχόμενος στις Ιδέες της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών της 1ης Δεκέμβρη και της 3ης Απρίλη. Δεν θέλω όμως να έχω καμιά σχέση με την Κίνηση Εξαρτημένων Πολιτών της 11ης του Απρίλη 2011.

 Στέφανος  Ληναίος

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.?????. ΣΑΣ 'ΦΑΓΑΝΕ ΛΑΧΑΝΟ'.???. ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΑΠΡ. ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ, Ο Κ. ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΗΤΑΝ 'ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΟΣ'.!!!!!. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΜΙΑ 'ΣΠΙΘΑ' Ν' ΑΝΑΒΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ..... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Κ. ΜΙΚΗ.... ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ..... ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΒΑ ΠΟΥ ΚΟΧΛΑΖΕΙ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ.... ΚΑΛΗΝ ΑΝΤΑΜΩΣΗ.!!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή