Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ - Στην καρδιά του τουριστικού κέντρου η επίθεση


η πλατεία Τζεμά ελ Φνα

Μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση οι αρχές στο Μαρόκο προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες. Οι υποψίες στρέφονται στο αραβικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την πράξη.

Την διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η τρομοκρατική, όπως δείχνουν τα πράγματα, πολύνεκρη επίθεση στην καρδιά της τουριστικής πόλης Μαρακές του Μαρόκου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την πράξη, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από πολιτικούς αξιωματούχους σε όλον τον κόσμο. Αν και μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, πιθανολογεί ότι έγινε από το αραβικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Πάντως η επίθεση αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό του Μαρόκου.

Ήταν μεσημέρι και η κεντρική μεσαιωνική πλατεία Τζεμά ελ Φνα ήταν γεμάτη κόσμο. Στο πολυσύχναστο καφέ  Argana οι τουρίστες κάθονταν στο μπαλκόνι για να απολαύσουν τη θέα. Και τότε έγινε ....
....το κακό. Από το πουθενά. Τα ασθενοφόρα σπεύδουν στον τόπο της επίθεσης και αυτό που αντικρίζουν οι διασώστες ξεπερνά κάθε φαντασία, νεκροί και τραυματίες να κείνται παντού. «Είδα πολλούς νεκρούς, παντού αίμα, οι περισσότεροι νεκροί είναι τουρίστες», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών 2 Γάλλοι, 2 Καναδοί και μια Ολλανδέζα, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Αρχικά η αστυνομία έκανε λόγο για δυστύχημα, στη συνέχεια ανασκεύασε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χαλίντ Νασίρι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση «Η έκρηξη έχει τρομοκρατικά κίνητρα», είπε.
«Στην αρχή υποθέσαμε ότι εξερράγησαν φιάλες υγραερίου, αλλά θα πρέπει να το διορθώσουμε, έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική επίθεση».
Υπέρ την εκδοχής αυτής συνηγορεί και ότι βρέθηκαν καρφιά στα σώματα των νεκρών, είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου. Εκτός αυτού αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κάποιο νεαρό με σακίδιο να μπαίνει μέσα στο καφέ , όπου έγινε η έκρηξη, να παραγγέλνει πορτοκαλάδα και λίγα λεπτά αργότερα να ανατινάσσεται στον αέρα.

Ανάληψη ευθύνης δεν είχε γίνει πριν από λίγο, ωστόσο, οι υποψίες πέφτουν  στο αραβικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Αυτήν την άποψη πρεσβεύει ο γάλλος εμπειρογνώμων σε θέματα τρομοκρατία Ρολάν Ζακάρ. «Η Αλ Κάιντα έχει βάλει στόχο κυρίως τους τουρίστες,  γιατί έτσι τα θύματα προέρχονται από πολλές χώρες», λέει. «Θυμηθείτε τη Τζέρμπα, το Σαρμ ελ Σαίχ στην Αίγυπτο, την Κένυα. Με αυτές τις επιθέσεις αποκτά δημοσιότητα, είναι αυτός ο ακριβώς ο στόχος της. Ένα νεαρός με σακίδιο μέσα στο πλήθος του Μαρακες περνά απαρατήρητος».
Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των νεκρών αυτής της αποτρόπαιης πράξης, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Κάθε μορφή τρομοκρατίας είναι πράξη εγκληματική και δεν δικαιολογείται με τίποτα, δήλωσε ο Γ. γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Παρόμοιες καταδικαστικές δηλώσεις έγιναν και από άλλους ανώτατους αξιωματούχους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ιός των μεταρρυθμίσεων έχει μεταδοθεί και στο Μαρόκο, τις τελευταίες εβδομάδες διοργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις, που δεν είχαν όμως την ένταση και τον παλμό όπως σε άλλες αραβικές χώρες. Θεωρείται βέβαιο ότι η η χθεσινή επίθεση δεν σχετίζεται με τους διαδηλωτές.

Beate Hinrichs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου