ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ http://www.makthes.gr/news/politics/72287/
Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την τελεσίδικη καταδίκη του από το δευτεροβάθμιο εφετείο Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος, μία απόφαση που τσαλακώνει το πολιτικό προφίλ του και ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία όχι μόνον για το μέλλον του στην αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα στην πολιτική, εάν λάβει αμετάκλητο χαρακτήρα.
Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την τελεσίδικη καταδίκη του από το δευτεροβάθμιο εφετείο Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος, μία απόφαση που τσαλακώνει το πολιτικό προφίλ του και ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία όχι μόνον για το μέλλον του στην αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα στην πολιτική, εάν λάβει αμετάκλητο χαρακτήρα.
Της Μαρούλας Πλήκα
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά και την απρόθυμη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά διαβλέπει ότι η ΝΔ σταδιακά θα τον αδειάσει και έτσι προσπαθεί να χαράξει γραμμή άμυνας. Αυτό υποστηρίζουν «γαλάζια» τοπικά στελέχη ερμηνεύοντας τις επανειλημμένες δηλώσεις του περιφερειάρχη, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι χρησιμοποιεί το εν λόγω χαρτί ως μοχλό πίεσης προς τη Συγγρού, ωστόσο άτομα του περιβάλλοντος του Π. Ψωμιάδη τον παρουσιάζουν «ικανό για .......όλα».
Πάει για φόρουμ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στενοί συνεργάτες του περιφερειάρχη τον συμβουλεύουν να μην προχωρήσει σε καμία πολιτική κίνηση που θα τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη ΝΔ, τουλάχιστον μέχρι να λήξει ο δικαστικός αγώνας. Εκτιμούν ότι, μόλις φύγει από το «μαντρί», θα του γυρίσουν την πλάτη οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα τον χτυπάνε φιλικά στον ώμο και του δηλώνουν «είμαστε μαζί σου». Ο ίδιος ο Π. Ψωμιάδης, παρά τις προαναγγελίες ότι σύντομα θα κάνει μία κίνηση που θα ταράξει τα βαλτωμένα νερά της πολιτικής αποσκοπώντας στην ενότητα της κεντροδεξιάς, φαίνεται να προβληματίζεται έντονα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του. Με δεδομένες τις δημόσιες δεσμεύσεις του οι περισσότεροι στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός φόρουμ, το οποίο θα αξιοποιεί, για να πετύχει κάθε πολιτική επιδίωξή του, και εάν η ρήξη του με την ηγεσία της ΝΔ λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε ίσως το αναβαθμίσει σε πολιτικό φορέα. Ο περιφερειάρχης φέρεται εξοργισμένος από τη «χλιαρή» στήριξη που του παρέσχε ο Αντώνης Σαμαράς την περασμένη Παρασκευή. Όταν επιδίωξε τη συνάντηση, δεν είχε κατά νου μία απλή δήλωση «συμπάθειας και αγάπης» από τον πρόεδρο της ΝΔ. Προσδοκούσε δε ότι με τη δημοσιοποίηση της καταδίκης του θα εκδηλωνόταν μεγάλο κύμα συμπαράστασης από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, κάτι που δεν έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και η δήλωση του προέδρου της ΝΔ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και πως ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν αφορούν την προηγούμενη ιδιότητα του νομάρχη, που πλέον έχει καταργηθεί, και όχι του περιφερειάρχη δεν τον ικανοποίησε. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν άτομα του περιβάλλοντός του, ο κ. Σαμαράς αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Εσωτερικών το αν θα θέσει σε αργία ή όχι τον Π. Ψωμιάδη, χωρίς να υιοθετεί την άποψη ότι δεν μπορεί να εκπέσει από περιφερειάρχης με το γράμμα του «Καλλικράτη»…
Μετρά φίλους και «φίλους»
Το προσεχές διάστημα ο Π. Ψωμιάδης θα μετρήσει φίλους και «φίλους» και όλα δείχνουν ότι δεν θα βρει πολλούς χωρίς εισαγωγικά, για να τον στηρίξουν πολιτικά στον αγώνα που έχει μπροστά του. Η «Θ» επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης και όλοι εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους για την υπόθεση. Οι περισσότεροι δηλώνουν αλληλέγγυοι στην «ανθρώπινη δοκιμασία» του, αλλά δεν δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη του Π. Ψωμιάδη περί πολιτικής δίωξης και εξόντωσής του. Του εύχονται «καλή τύχη» στο δικαστικό αγώνα του, αλλά δεν συμμετέχουν στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν πρέπει ή όχι να τεθεί σε αργία και να εκπέσει ή όχι από το αξίωμά του σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του. Μόνη εξαίρεση ο παλιός συνεργάτης του Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «αυστηρή και άδικη» την ποινή που επιβλήθηκε στον περιφερειάρχη, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανή έκπτωση από το αξίωμά του υποστήριξε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε τελέστηκε, όταν είχε την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη». Στην περιφέρεια βρήκε ανέλπιστο συμπαραστάτη την παράταξη του ΚΚΕ, ενώ οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πρασίνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η σιωπή του επικεφαλής της παράταξης του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.
Στο δρόμο προς την αργία…
Ο Π. Ψωμιάδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δικαστικός αγώνας που σκοπεύει να δώσει για την ανατροπή της τελεσίδικης καταδίκης του θα είναι επί της ουσίας ένας αγώνας για τη μακροημέρευσή του στον πολιτικό στίβο. Έγκριτοι νομικοί κύκλοι κάνουν σαφές ότι, εάν η καταδίκη του λάβει αμετάκλητο χαρακτήρα, αυτόματα θα εκπέσει του αξιώματός του και θα αποκτήσει κώλυμα εκλογιμότητας για κάθε δημόσιο αξίωμα…
Η πρώτη διοικητική απόφαση που θα θέτει σε αργία τον Π. Ψωμιάδη θα βγει, μόλις η καταδικαστική απόφαση του εφετείου φτάσει στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θ. Σώκο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο σε ένα 20ήμερο. Την απόφαση αυτή μπορεί να προσβάλει ο περιφερειάρχης εντός δεκαπέντε ημερών προσφεύγοντας στο υπουργείο Εσωτερικών, και μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του, συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Εάν ο αρμόδιος υπουργός απορρίψει την προσφυγή, ο Π. Ψωμιάδης μπορεί μέσα σε 30 ημέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης του υπουργού να προσφύγει στο ΣτΕ, από το οποίο θα ζητήσει να εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεσή του και παράλληλα θα κάνει αίτηση στην επιτροπή Αναστολών ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του. Αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και όλο αυτό το διάστημα πιθανόν να προκληθούν επιπλέον δυσλειτουργίες στην αιρετή περιφέρεια. Γι’ αυτό και στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι είναι πιο σοφό για τον Π. Ψωμιάδη να αποδεχτεί την αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, μέχρι να λήξει ο δικαστικός αγώνας του.
ΑΝΘΙΜΟΣ Συμπαρίσταμαι στον Παναγιώτη
Στήριξη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που αυτή τη στιγμή περνά τη δική του… δοκιμασία, προσέφερε χθες από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Χωρίς να τολμήσει να συνδέσει τη δοκιμασία του περιφερειάρχη, που παρακολουθούσε τη λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, με του Χριστού τα Πάθη και αποφεύγοντας -αν και θα ήθελε πολύ- να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση, δήλωσε ότι του συμπαρίσταται και θα πει, όπου μπορεί, έναν καλό λόγο, αρχής γενομένης από το χθεσινό κήρυγμα. «Καταλαβαίνω τα αισθήματά του έπειτα από τόσα χρόνια προσφοράς να του συμβαίνει αυτό», σχολίασε. Άλλωστε, όπως τόνισε, κατά την επτάχρονη συνεργασία τους δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Κυρίως γιατί αυτά που τους ένωναν και τους ενώνουν είναι πολλά: η πατρίδα, η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη και η ορθοδοξία. Σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία μάλιστα, ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί, όπως υποστήριξε ο ιεράρχης, προτείνονται τρία ονόματα στα Σκόπια: Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας, Βόρειας Μακεδονίας και της Μακεδονίας του Βαρδάρη. «Δεν θέλουμε να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» ούτε ως παράγωγο στην ονομασία των Σκοπίων… Ε, δεν θα γίνει το δικό σας», υποστήριξε ο κ. Άνθιμος. Επιπλέον χαρακτήρισε εθνικό μαρτύριο τα ζητήματα του μεταναστευτικού, του Σκοπιανού, των τουρκικών αμφισβητήσεων και των αλβανικών απειλών. Λίγο πριν να κατέβει από τον άμβωνα ευχήθηκε στον κ. Ψωμιάδη «καλή δύναμη και υπομονή» και να είναι ο Χριστός μαζί του.
Το σόου Ψωμιάδη και η αλήθεια
Η υπερασπιστική γραμμή του Παναγιώτη Ψωμιάδη ενώπιον του πενταμελούς εφετείου, όπου κρινόταν σε δεύτερο βαθμό η πράξη του να μειώσει -σχεδόν να εκμηδενίσει- τα πρόστιμα σε έμπορο καυσίμων, ο οποίος συνελήφθη να τα νοθεύει κατ’ εξακολούθηση, ήταν πάνω κάτω ίδια με αυτήν που είχε ακολουθήσει και πρωτοδίκως. Εξ ου και το αποτέλεσμα, ίδιο και βαρύτερο. Ομόφωνα ένοχος χωρίς την παραμικρή μείωση της πρωτόδικης ποινής -φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή- και με ορατό πλέον τον κίνδυνο απομάκρυνσης από το αξίωμα του περιφερειάρχη, προσωρινά υπό τη μορφή της αναγκαστικής αργίας και ακολούθως της έκπτωσης, εάν η τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταστεί και αμετάκλητη.
Και αφού ο κ. Ψωμιάδης απέτυχε (ξανά) να πείσει τους δικαστές, αποφάσισε να απευθυνθεί στο λαό του, μήπως πείσει ορισμένους πως αυτή τη φορά αμάρτησε όχι για τη μάνα του, όπως στο αυθαίρετο της Χαλκιδικής, αλλά για έναν οικονομικά κατεστραμμένο και ετοιμοθάνατο βιοπαλαιστή, τον οποίο η προηγούμενη απάνθρωπη διοίκηση της νομαρχίας θέλησε να τον εξοντώσει οικονομικά επιβάλλοντάς του υπέρογκα, άδικα πρόστιμα για μία… μικρονοθεία στα καύσιμα. Κι έτσι από νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας έως και χθες περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι και από ραδιοσταθμό σε ραδιοσταθμό προβάλλοντας τις ίδιες έξι, επτά δικαιολογίες, θέλοντας να πείσει πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης, ότι αυτό που έκανε δεν ήταν ρουσφέτι αλλά φιλανθρωπία. Απειλώντας συγχρόνως πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και εκβιάζοντας πολιτικά ακόμη και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας πως, εάν δεν τύχει της δέουσας στήριξης, είναι έτοιμος για το δικό του κόμμα.
Η «Θ» άκουσε με προσοχή τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη, τους διερεύνησε διεξοδικά και παρουσιάζει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και των προσώπων, φωτίζοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.
1. «Ο πρατηριούχος μού ήταν παντελώς άγνωστος»
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τόσο στο δικαστήριο όσο και σε όλες τις συνεντεύξεις του ότι ο έμπορος καυσίμων Χρήστος Καραγιαννίδης, στον οποίο είχε σχεδόν εκμηδενίσει τα πρόστιμα, του ήταν παντελώς άγνωστος.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε ενεργό μέλος της διοίκησης της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα επί προεδρίας του Τάκη Δημόπουλου και φυσικά θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να μη γνωρίζεται με τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή του κόμματος και μετέπειτα νομάρχη. Άλλωστε και στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης αναφέρεται επ’ αυτού το εξής: «Απορριπτέος επίσης κρίνεται και ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου (σ.σ. Ψωμιάδη) ότι δεν γνώριζε τον ευνοηθέντα Χρήστο Καραγιαννίδη, καθόσον από την προεκτεθείσα συνολική συμπεριφορά αυτού το δικαστήριο οδηγείται στην ακριβώς αντίθεση κρίση».
Επίσης ο Καραγιαννίδης ήταν και στέλεχος της αυτοδιοίκησης, καθώς διετέλεσε επί δύο τετραετίες (1994-2002) δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου με τον Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ.
Εκλογικό κέντρο το βενζινάδικο!
Και το κυριότερο, σύμφωνα με μαρτυρίες τριών νομαρχιακών συμβούλων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τον κ. Ψωμιάδη και οι οποίοι ζήτησαν από τη «Θ» να τηρηθεί η ανωνυμία τους, «στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 στο πατάρι του βενζινάδικου του Καραγιαννίδη λειτουργούσαμε άτυπο εκλογικό κέντρο της παράταξης. Είχαμε εκεί εκλογικό υλικό, αφίσες, χαρτόνια, ακόμη κι εκείνα τα ξύλινα ομοιώματα του νομάρχη, ενώ κάναμε και συσκέψεις για το πώς θα κινηθούμε στην περιοχή των δυτικών συνοικιών». Το ίδιο δηλώνει στη «Θ» και καταστηματάρχης της περιοχής, ο οποίος αποκαλύπτει ότι «κατά την προεκλογική περίοδο υπήρχε πανό του Ψωμιάδη αναρτημένο έξω από το βενζινάδικο, καθώς και εκείνο το ομοίωμά του».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομαρχιακής θητείας του κ. Ψωμιάδη ο Χρ. Καραγιαννίδης ήταν συχνός θαμώνας της νομαρχίας. Συνδεόταν στενά με το διατελέσαντα αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή, καθώς και με τον Διονύση Ψωμιάδη, τον οποίο γνώριζε από το χώρο του αθλητισμού, καθώς είχε διατελέσει υπεύθυνος στο αθλητικό κέντρο του δήμου Ευόσμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαμασλής ήταν εκείνος ο οποίος πίεζε αφόρητα τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλία Τυχαλάκη να μειώσει τα επιβληθέντα πρόστιμα.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης γνωριζόταν και με τον πρώην βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κωνσταντινίδη, καθώς το ακίνητο όπου λειτουργούσε το βενζινάδικο ανήκε κατά ένα μέρος στην οικογένεια του κ. Κωνσταντινίδη, στην οποία περιήλθε γύρω στο 1995. Μάλιστα εκμισθωτής και μισθωτής κατέληξαν στα δικαστήρια, καθώς ο Χρ. Καραγιαννίδης όφειλε ενοίκια πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
2. «Έκανα χάρη σε έναν ετοιμοθάνατο»
«Ήταν άνθρωπος ετοιμοθάνατος, δεν θα τον έστελνα εγώ στον τάφο». Αυτό δήλωσε στο δικαστήριο ο κ. Ψωμιάδης, επιχειρώντας να εμφανίσει την απόφασή του για μείωση των προστίμων ως πράξη ανθρωπισμού απέναντι σε κάποιον που μετρούσε μέρες ζωής. Το ίδιο πάνω κάτω επανέλαβε και σε όλες τις συνεντεύξεις του, λέγοντας μάλιστα ότι ο εκλιπών έπασχε από καρκίνο. «Ενήργησα ανθρώπινα και στο πλαίσιο του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή, που χαροπάλευε και τελικά δυστυχώς απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του μετά την καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης απεβίωσε το 2009, δηλαδή έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της διοίκησης Ψωμιάδη να του μειώσει τα πρόστιμα και πεντέμισι χρόνια μετά την επίμαχη χαριστική απόφαση που είχε υπογράψει ο τότε νομάρχης. Μάλιστα, όταν ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα το Φεβρουάριο του 2009, ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν εν ζωή. Όπως όμως δηλώνει και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στις συναντήσεις που είχαν γίνει με τον κ. Τσαμασλή παρουσία του Καραγιαννίδη στο γραφείο του αντινομάρχη, όταν με πίεζε να του σβήσουμε τα πρόστιμα, ουδέποτε ο Καραγιαννίδης επικαλέστηκε λόγους υγείας».
Όσον αφορά την ασθένεια, ο ίδιος ο Χρ. Καραγιαννίδης στην αίτηση θεραπείας που κατέθεσε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας να σβηστούν τα πρόστιμα δήλωνε ότι πάσχει από καρδιοπάθεια.
3. «Με καταδίκασαν για 1.000 ευρώ!»
«Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ. Καταδικάστηκα για 1.000 ευρώ!». Αυτό δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης στο ακροατήριο αλλά και στις αμέτρητες συνεντεύξεις του, σε μία προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος της παράβασης και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις της δικής του χαριστικής απόφασης. Η εντύπωση που δημιουργείται από τις παραπλανητικές αναφορές του κ. Ψωμιάδη είναι πως ο έμπορος καυσίμων συνελήφθη άπαξ να διαθέτει στο πρατήριό του μικρή ποσότητα νοθευμένου καυσίμου και τίποτε περισσότερο.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης συνελήφθη κατ’ επανάληψη τόσο από τους ελεγκτές της νομαρχίας όσο και από συνεργεία του ΣΔΟΕ να εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, των οποίων η ποσότητα εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα και όχι βεβαίως μόνον σε 1.300.
Ειδικότερα σε πέντε διαδοχικούς ελέγχους των συνεργείων της νομαρχίας σε διάστημα δώδεκα μηνών (περίοδος 2000-2001) και στα δύο βενζινάδικα τα οποία διατηρούσε ο Χρ. Καραγιαννίδης (στην οδό Λαγκαδά 24 και στη Νέα Αγχίαλο) βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα. Ειδικότερα εντοπίστηκε νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό έως 40%, αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλούσε ως πετρέλαιο κίνησης, νοθευμένη βενζίνη super αναμεμειγμένη με πετρέλαιο κ.ο.κ.
Και το ΣΔΟΕ
Ελέγχους όμως έκανε και το ΣΔΟΕ, στο οποίο υπάρχει ογκωδέστατος φάκελος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές εντόπισαν νοθευμένα καύσιμα και στα δύο πρατήρια του Χρ. Καραγιαννίδη και του επέβαλαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονταν σε περίπου 56.000 ευρώ. Αλλά και επί διοίκησης Ψωμιάδη του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα (από τους Γ. Τσαμασλή και Διονύση Ψωμιάδη) συνολικού ύψους 19.000 ευρώ, η τύχη των οποίων αγνοείται.
Συνολικά δηλαδή στον εν λόγω έμπορο επιβλήθηκαν τουλάχιστον έντεκα διαφορετικά πρόστιμα από δύο διαφορετικές υπηρεσίες για νοθεία καυσίμων κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό των 89.000 ευρώ, που ο κ. Ψωμιάδης μείωσε στα 5.000 ευρώ, επρόκειτο για το άθροισμα πέντε προστίμων (δύο φορές από 10.000 ευρώ, άλλες δύο από 20.000 ευρώ και μία 29.000 ευρώ) για αντίστοιχες παραβάσεις. Σχετικά με τις ποσότητες των νοθευμένων καυσίμων, μόνον κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν περίπου 20.000 λίτρα. Όπως όμως εκτιμά στέλεχος του ΣΔΟΕ, η πραγματική ποσότητα νοθευμένου καυσίμου που διατέθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς, «όταν σε διαδοχικούς ελέγχους εντοπίζονται νοθευμένα καύσιμα, είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει και στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα». Στέλεχος της νομαρχίας σημειώνει επίσης ότι «το κέρδος του πρατηριούχου για κάθε λίτρο νοθευμένου καυσίμου εκτιμάται γύρω στα 2,5 με 3 ευρώ». Επιπλέον υπάρχει ζημία για το δημόσιο από μη καταβολή δασμών, φόρων κ.ο.κ. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το ΣΔΟΕ πέρα από τα πρόστιμα παρέπεμψε την υπόθεση και στη δικαιοσύνη.
Σημαντικές ζημίες από τα νοθευμένα καύσιμα υπέστησαν και πολλοί καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και κάποιοι ταξιτζήδες, οι οποίοι θέλησαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του Χρ. Καραγιαννίδη. Επίσης, όπως σημειώνει στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στην υπηρεσία μας είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες για το συγκεκριμένο πρατήριο από οδηγούς που αντιμετώπισαν προβλήματα στα οχήματά τους».
4. Με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της νομαρχίας
Στην απολογία του ο κ. Ψωμιάδης είπε: «Έδρασα καθ’ όλα νόμιμα. Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί, μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο, γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και το νομικό σύμβουλο της νομαρχίας».
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Καταρχάς ο πλέον αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλίας Τυχαλάκης, αρνήθηκε να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη για ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Εξαιτίας αυτού άλλωστε αντικαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 2004 και έναν μήνα μετά ο κ. Ψωμιάδης υπέγραψε την επίμαχη χαριστική απόφαση. Αντιρρήσεις και μάλιστα εγγράφως εξέφρασαν και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μοναδικό σωσίβιο για τον κ. Ψωμιάδη αποτελεί κατά τον ίδιο η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της νομαρχίας, ο οποίος ήταν και μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του. Η γνωμοδότηση αυτή όμως επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς ναι μεν αναφέρει ότι «έχετε τη διακριτική ευχέρεια να ανακαλέσετε ή να μεταρρυθμίσετε τις πράξεις επιβολής προστίμου, εάν κρίνετε ότι οι επίμαχες πράξεις είναι παράνομες ή υπερβολικές ή αναιτιολόγητες», ωστόσο σημειώνει πως «η αίτηση θεραπείας του Χρήστου Καραγιαννίδη είναι καταρχήν απαράδεκτη, υπό την έννοια ότι η διοίκηση δεν έχει νομική υποχρέωση να την εξετάσει». Επίσης αναφέρει πως «η υπηρεσία μας δεν γνωρίζει το πραγματικό της υπόθεσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να λάβει θέση επί της ουσίας» και συστήνει στον κ. Ψωμιάδη ότι «για το θέμα αυτό πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία», δηλαδή στη διεύθυνση Εμπορίου.
Δυστυχώς για τον κ. Ψωμιάδη τα δικαστήρια ανέγνωσαν κατά διαφορετικό τρόπο τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, θεωρώντας ότι επ’ ουδενί δεν του έδινε το «πράσινο φως» για την έκδοση της χαριστικής απόφασης.
5. Είχε δικαιωθεί από τα δικαστήρια
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε στις συνεντεύξεις του ότι ο πρατηριούχος είχε δικαιωθεί ήδη στα δικαστήρια στα οποία είχε προσφύγει για τα πρόστιμα, γι’ αυτό και εκείνος προχώρησε με τη σειρά του στη χαριστική μείωση.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρ. Καραγιαννίδης εκτός από τη διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας είχε προσφύγει το 2002 και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταθέτοντας και εκεί τρεις προσφυγές ζητώντας ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Όλες όμως απορρίφθηκαν. Όπως απορρίφθηκαν και από τη νομαρχία.
Επιπλέον προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναστολή καταβολής των προστίμων. Έως τη μείωση των προστίμων από τον κ. Ψωμιάδη τα διοικητικά δικαστήρια είχαν εξετάσει δύο από τις αιτήσεις του Χρ. Καραγιαννίδη. Η μία έγινε δεκτή, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε. Για τις υπόλοιπες υπήρχε εκκρεμοδικία, καθώς δεν είχαν εξεταστεί ακόμη.
Μετά τη χαριστική απόφαση του κ. Ψωμιάδη όμως, όσες δίκες εκκρεμούσαν, καταργήθηκαν!
Επίσης η απόφαση Ψωμιάδη ελήφθη τον Ιανουάριο του 2005, ενώ ήδη από το Νοέμβριο του 2004 είχε εκδοθεί απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημα του Χρ. Καραγιαννίδη για αναστολή καταβολής του προστίμου.
6. Με 3-2 η πρώτη απόφαση
Στις συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης έλεγε ότι η απόφαση για την πρωτόδικη καταδίκη του ελήφθη κατά πλειοψηφία. «Καταδικάστηκα με 3-2», έλεγε κι ας ήταν το εφετείο τριμελές.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Η πρωτόδικη καταδίκη του, όπως και αυτή σε δεύτερο βαθμό στο πενταμελές εφετείο, ήταν ομόφωνη. Παρότι από τους οκτώ μάρτυρες κατηγορίας οι επτά μετατράπηκαν αίφνης σε μάρτυρες υπεράσπισης και παρά την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα.
7. «Ο κόσμος γνώριζε, αλλά με ξαναψήφισε»
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Ψωμιάδη στις συνεντεύξεις του είναι ότι «μόλις πριν από πέντε μήνες ο κόσμος με ξαναψήφισε, αν και γνώριζε την υπόθεση».
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Στο διάστημα από το Φεβρουάριο του 2009, οπότε καταδικάστηκε, ώς τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης απέκρυπτε το γεγονός της καταδίκης του. Μάλιστα, για να αποφύγει το σχετικό θόρυβο και να διακινδυνεύσει νέα καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό, είχε επιδιώξει και είχε λάβει τρεις αναβολές στο πενταμελές εφετείο, με την τελευταία έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Ακόμη και στο ντιμπέιτ το οποίο διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Ψωμιάδης είχε δηλώσει ψευδώς ότι «δεν υπάρχει σε βάρος μου καμία καταδίκη», ενώ, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει και για τις άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις (45άρια, έργα-μαϊμού κ.λπ.), δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος: «Άλλη ερώτηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου